Με σημαντική μείωση της απόδοσης και μεγάλη υπερκάλυψη ολοκληρώθηκε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του υπουργείου Οικονομικών.

Η νέα μεγάλη μείωση του επιτοκίου δανεισμού αποτελεί ακόμα ένα λόγο αισιοδοξίας για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για «βιώσιμη» έξοδο στις αγορές και «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια.

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ, διενεργήθηκε σήμερα από τον ΟΔΔΗΧ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,70%, ποσοστό αρκετά μικρότερο από το 1,07% στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων αντίστοιχης διάρκειας.

Όσον αφορά τα κεφάλαια που άντλησε το Δημόσιο, το ποσό έφτασε τα 1,138 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά κατατέθηκαν προσφορές της τάξεως των 2,485 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,84 φορές υψηλότερες από το δημοπρατούμενο ποσό.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 4 Μαΐου 2018. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δη-μοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.