Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, παρόλο που κυρίαρχησαν οι πωλητές.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 17 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 3,83%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,33%, να διαμορφωθεί στο 3,50% από 4,49% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύται νωρίς το απόγευμα στα 1,1637 δολ. από το επίπεδο των 1,1661 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η λεγόμενη αντιστροφή των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων απασχολεί τους επενδυτές. Στην παρούσα φάση, οι αποδόσεις των διετών ομολόγων στις ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά με αυτές των δεκαετών και ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο στο εγγύς μέλλον τα μακροχρόνια ομολόγα να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα βραχυχρόνια (αντιστροφή της καμπύλης). Όποτε είχε συμβεί αυτό κατά το παρελθόν, η οικονομία είχε οδηγηθεί σε ύφεση, γεγονός που φαίνεται να προβληματίζει για μία ακόμη φορά την επενδυτική κοινότητα. Ο πρώην επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι, προειδοποίησε πάντως ότι τα μηνύματα που στέλνει η καμπύλη των επιτοκίων δεν είναι είναι ασφαλή για τη διενέργεια προβλέψεων και τούτο, διότι η καμπύλη των επιτοκίων έχει πλεον αλλοιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, εξαιτίας των εκτεταμένων παρεμβάσεων που πραγματοποιούν οι κεντρικές τράπεζες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,179%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,216%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,269%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,321% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,369%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1611 δολάρια.