Τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας και μικρή πτώση των τιμών καταγράφηκε σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Μεγαλύτερη πίεση δέχθηκε το 7ετές ομόλογο, με αποτέλεσμα η απόδοση του να φθάσει το 3,44%.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε οριακά στο 3,86% από 3,83% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,33%, να διαμορφωθεί στο 3,52% από 3,50% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται για τρίτη συνεχή ημέρα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1618 δολ. από το επίπεδο των 1,1639 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ υποχώρησε κάτω από το όριο του 1,16 δολ. αγγίζοντας τα 1,1557 δολ.

Το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Ε.Ε. με αφορμή το πρόστιμο-μαμούθ των 5 δισ. δολαρίων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google επηρεάζει αρνητικά την ισοτιμία του ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η σταδιακή άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων - την οποία προέταξε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζέρομ Πάουελ διαμορφώνει ένα θετικό κλίμα για το αμερικανικό νόμισμα.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,180%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,217%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,269%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,321% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,369%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1588 δολάρια.