Υπό πίεση βρίσκονται και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους ομολόγου να αγγίξει το 4,10%. Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το κλίμα επιβαρύνεται από τον διεθνή περίγυρο. Είναι ενδεικτικό ότι στη γειτονική Ιταλία παρατηρούνται μαζικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες οδήγησαν τις αποδόσεις των ομολόγων στα υψηλά επίπεδα που είχαν φθάσει λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου (3,10% η απόδοση του 10ετους ομολόγου).

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος, ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε σήμερα στα 7 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολό τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,12% από 4,05% που έκλεισε χθες, με αποτέλσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,40% να διαμορφωθεί στο 3,72% από 3,59%.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κάτω από το όριο του 1,16. Νωρίς το απόγευμα, διαπραγματευόταν στα 1,1588 δολ. από το επίπεδο των 1,1585 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντείνει την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές, δημιουργώντας ένα περιβάλλον το οποίο ευνοεί το δολάριο. Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι μελετά να επιβάλει δασμούς, οι οποίοι ξεκινούν από 5% και φθάνουν το 25%, σε αμερικανικές εισαγωγές, ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,180%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,216%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,270%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,320% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1588 δολάρια.