Πτώση κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αφού ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα εγείρει «ανόητες» απαιτήσεις ενώ θα διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2019.

Ο Κόντε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ιταλία θα διαπραγματευτεί με την Κομισιόν για ένα «θαρραλέο» δημοσιονομικό πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι «παράλογη και ανόητη στις απαιτήσεις» της.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν πτώση 5-7 μονάδων βάσης μετά τα σχόλια του Κόντε. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αναφοράς μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,82%, το χαμηλότερο εδώ και μία εβδομάδα, ενώ το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ήταν στις 242 μονάδες βάσης, επίσης η μικρότερη διαφορά εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

«Τα σχόλια του Κόντε μπορούν να ερμηνευθούν ως μία ένδειξη ότι κάποια μέτρα για τις δαπάνες μπορεί να εφαρμοστούν σταδιακά σε διάστημα άνω του ενός έτους», ανέφερε αναλυτής της Mizuho. «Γενικά, ο τόνος φαίνεται μη συγκρουσιακός, κάτι που βοηθά σε ό,τι αφορά τη σχέση της Ιταλίας με την ΕΕ. Αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της διαδικασίας», πρόσθεσε.