Μικρή υποχώρηση εμφανίζουν και σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Παρά ταύτα οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο με εκείνες των ιταλικών, καθώς η ιταλική αγορά δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ιταλία έχει φθάσει το 3,14%. Δηλαδή μόλις 1,05% χαμηλότερα από το αντίστοιχο ελληνικό ομόλογο (του οποίου η απόδοση έκλεισε σήμερα στο 4,19%). Η Ιταλία η οποία βαρύνεται με το υψηλότερο Δημόσιο Χρέος μεταξύ των χωρών της ΕΕ, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας, στην περίπτωση που ο Προϋπολογισμός της για την επόμενη χρονιά (ο οποίος θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου) προβλέπει υπέρβαση του ελλείμματος από το επιτρεπτό όριο.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε σήμερα στα 9 εκατ. ευρώ μόνον, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,19% από 4,17% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,40%% να διατηρηθεί στο 3,79%.

Στην αγορά συναλλάγματος, πιέσεις δέχεται σήμερα το ευρώ. Τα τεκταινόμενα στην Ιταλία δημιουργούν αρνητική εικόνα στην αγορά ομολόγων, επηρεάζοντας αρνητικά και την ισοτιμία του ευρώ. Δημοσίευμα της εφημερίδας Stampa αναφέρει σήμερα ότι η Ιταλία επαφίεται στην επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει μία πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα -το οποίο διαψεύστηκε το απόγευμα από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Luigi Di Maio- η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να θέσει στην ΕΚΤ σχετικό αίτημα. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Ήδη από την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ θα μειώσει το μηνιαίο όριο αγορών στα 15 δισ. ευρώ.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,167%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,207%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,265%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,321% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1660 δολάρια.