Υπό συνεχή πίεση βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους ομολόγου να φθάσει το 4,40%, επιστρέφοντας έτσι στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου (4,57%).

Η ανησυχία για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας προκαλεί έντονη ανασφάλεια στους επενδυτές για τα ομόλογα υψηλότερου κινδύνου, όπως είναι αυτά της περιφέρειας και, κυρίως, τα ελληνικά. Υπό την επίδραση των παραγόντων αυτών, το περιθώριο των δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε σήμερα το 4%.

Επισημαίνεται ότι χθες ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας J. Weidmann, σε ομιλία του στην Αθήνα υποστήριξε ότι οι αγορές θα έχουν μία σκληρή προσέγγιση, προσθέτοντας πως κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα στις αγορές.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκε μία μόνο συναλλαγή 1 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,38% από 4,28% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,33% να διευρυνθεί στο 4,05% από 3,93% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του να διαμορφώνεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1643 δολ. από το επίπεδο των 1,1671 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ κατά της Ε.Ε. επηρέασε σήμερα αρνητικά την ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος. Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η ισοτιμία του ευρώ διατηρείται με παρεμβάσεις χαμηλά, με αποτέλεσμα να πλήττονται έτσι οι αμερικανικές εξαγωγές. «Ανταγωνιζόμαστε όχι μόνο το γουάν, αλλά και το ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι η Ε.Ε. στην ουσία έχει κλείσει τις πόρτες εισόδου για τα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα για την προστασία των αμερικανικών προϊόντων.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,166%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,206%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,265%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,322% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,374%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1651 δολάρια.