Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε σήμερα στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των τίτλων. Η εγχώρια αγορά ακολούθησε σήμερα την τάση που διαμορφώνεται και στις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές της Ευρώπης (η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου έχει υποχωρήσει στο 2,8%), με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να επανέλθει στο επίπεδο του 4,05%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος, ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 31 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,02% από 4,1% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,53% να διαμορφωθεί στο 3,48% από 3,60%.

Στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1790 δολ. από το επίπεδο των 1,1748 δολ που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ρητορική που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ, όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή εμφάνιση του προέδρου της Μάριο Ντράγκι, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ευρώ. Ωστόσο, οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Τράπεζας Πέτερ Πράετ, ο οποίος διευκρίνισε ότι η αισιοδοξία που εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού δεν συνιστά νέα εξέλιξη, ανέκοψαν ελαφρώς την ανοδική πορεία του ευρώ.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,167%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,208%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,267%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,320% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1777 δολάρια.