Eντείνονται σήμερα οι πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων. Οι εξελίξεις στην Ιταλία και ο κίνδυνος, εξαιτίας τους να προκληθεί μία νέα κρίση στην Ευρωζώνη, επηρεάζει αρνητικά τα ευρωπαϊκά ομόλογα της περιφέρειας.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου έχει αγγίξει το 3,38% που είναι το υψηλότερο επίπεδο, μετά το 3,39% που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2014.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 4,30%.

Στην ΗΔΑΤ, το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 23 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 4,34% από 4,16% χθες, με αποτέλεσμα η απόδοση έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,42% να διαμορφωθεί στο 3,92% από 3,67%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ, με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα να διαπραγματεύεται στα 1,1539 δολ. από το επίπεδο των 1,1578 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Αρνητικά επηρεάζει και σήμερα το ευρώ η κατάσταση στην Ιταλία, η οποία λαμβάνει έντονο ευρωσκεπτικιστικό χρώμα. Σήμερα, ο βουλευτής Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής της Επιτροπής του προϋπολογισμού στην Κάτω Βουλή, δήλωσε ότι το ευρώ δεν είναι επαρκές, προκειμένου να επιλύσει το τα δημοσιονομικά θέματα της Ιταλίας. Παράλληλα, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις του, δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ευρωζώνη.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,168%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,205%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,264%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,321% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,372%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1543 δολάρια.