Μειώθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων ύστερα από αναφορές ότι η Ρώμη σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της γρηγορότερα από το αναμενόμενο, περιορίζοντας τους φόβους για τη δημοσιονομική πολιτική της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη.

Η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2020 και στο 2% το 2021 από το 2,4% που αναμένεται τον επόμενο χρόνο, δήλωσε χθες κυβερνητική πηγή από το κόμμα της Λέγκας.

Η εξέλιξη αυτή έφερε ανακούφιση στην αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν πτώση από 6 έως 19 μονάδες βάσης, ύστερα από τέσσερις ημέρες σημαντικών αυξήσεων. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου μειώθηκε κατά 10 μονάδες στο 3,33%, υποχωρώντας από το υψηλό τεσσεράμισι ετών στο οποίο ανήλθε χθες. Η διαφορά απόδοσης των ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διαμορφώθηκε στις 290 μονάδες βάσης από τις περίπου 300 αργά χθες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να συναντηθεί με υπουργούς του για να συζητήσει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2019-2021 γύρω στις 14:00 ώρα Ελλάδας, δήλωσε πηγή στο Reuters. Τα νούμερα για το έλλειμμα του 2020-2021 αναφέρθηκαν αρχικά σε δημοσιεύματα των εφημερίδων Corriere della Sera και La Repubblica, οδηγώντας ανοδικά το ευρώ στη διαπραγμάτευσή του στην Ασία.