Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) προχώρησε, για τέταρτη φορά φέτος, στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 2,25%-2,50%, αψηφώντας τις εκκλήσεις Τραμπ να τα διατηρήσει σταθερά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Federal Reserve, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης, σημειώνει πως η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά με ισχυρό ρυθμό και ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται.«Κάποιες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων είναι αναγκαίες», σημειώνεται.

«Η περαιτέρω σταδιακή αύξηση του εύρους των επιτοκίων θα συνοδεύεται από μία βιώσιμη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, από μία ισχυρή αγορά εργασίας και από έναν στοχευμένο πληθωρισμό», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Τονίζεται επίσης, ότι οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ είναι «σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι», και η κεντρική τράπεζα «θα παρακολουθεί τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».

Παράλληλα, η Fed υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, κάνοντας λόγο για δύο αυξήσεις το επόμενο έτος. Σημειωτέον ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις της μιλούσαν για τρεις κινήσεις μέσα στο 2019. 

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων έρχεται σε αντίθεση τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.