Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομόλογων, με το 10ετές να διαπραγματεύεται με απόδοση (4,30%) οριακά χαμηλότερη σε σχέση με χθες.

Σαφώς καλύτερες επιδόσεις εμφανίζει το 10ετες ομόλογο, του οποίου η απόδοση έχει υποχωρήσει στο 3,21% (πολύ κοντά στα χαμηλά του περασμένου Νοεμβρίου 3,17%). Σημειώνεται ότι το 5ετές ομόλογο είναι το μοναδικό απ' όλη τη γκάμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, του οποίου η τιμή έχει ξεπεράσει τις 100 μονάδες βάσης. Ενδεικτικά, η τιμή του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στις 95 μ.β.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), εμφανίστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον, συγκεκριμένα καταγράφηκαν συναλλαγές, ύψους 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το 5ετές ομόλογο, με 6 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 4,32% από 4,36%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,27%, να διαμορφωθεί στο 4,05% από 4,12%.

Στην αγορά συναλλάγματος, σημαντική ενίσχυση καταγράφει το ευρώ, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1513 δολ. από το επίπεδο των 1,1441 δολ. που έκλεισε χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα βρέθηκε στο υψηλό επίπεδο του περασμένου Οκτωβρίου, μετά από δηλώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ατλάντα, ο οποίος ανέφερε ότι η επόμενη κίνηση της Fed μπορεί να είναι μία αύξηση είτε μία μείωση του επιτοκίου. Η δήλωση ξάφνιασε αρνητικά τους επενδυτές και τους αναλυτές, καθώς οι πάντες, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον έχουν προεξοφλήσει ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει την πολιτική ανόδου των επιτοκίων. Έτσι, μία ενδεχόμενη μείωσή τους θα αποτελούσε αμυντική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας στο ενδεχόμενο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,118% Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,236%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,308% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,364%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1455 δολάρια.