Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και γιατί δεν τρώμε όλοι κουτόχορτο! Λοιπόν, επειδή δεν τους συμφέρει η σύγκριση του 3,6% του 5ετούς ομολόγου του Αλέξη Τσίπρα με το 4,9% του Σαμαρά, επικαλούνται την Πορτογαλία. Για να δούμε όμως τι έκανε η Πορτογαλία και η Κύπρος και ποια συμπεράσματα προκύπτουν.

Ιδού λοιπόν και το επιτόκιο της Πορτογαλίας το 2013 όταν πρωτοβγήκε στις αγορές, μετά την έξοδο της από το πρόγραμμα και είναι φυσικά υψηλότερο από αυτό της Ελλάδας.

omologa portogalia 5etes

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

ΠΡΩΤΟΝ - Ελλάδα: 5ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,4% (απόδοση 3,6%) χωρίς ακόμη να είναι σε επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- & επάνω) που να της επιτρέπει φθηνότερο δανεισμό από αγορές και κυρίως από ΕΚΤ.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ - Πορτογαλία: Η χώρα βγήκε από το μνημόνιο με αυστηρή επιτήρηση τον Μάιο του 2014 και μόλις τον Σεπτέμβριο του 2017, δηλαδή 3,5 χρόνια μετά, η αξιολόγηση των ομολόγων της ανέβηκε σε «επενδύσιμα (investment grade) επίπεδα», τέτοια που να της επιτρέπουν την απρόσκοπτη και φθηνή πρόσβαση στις αγορές.

ΤΡΙΤΟΝ και ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Όπου "αγορές", ήταν κυρίως η ΕΚΤ με το QE και oι Πορτογαλικές τράπεζες αφού με τη σειρά τους αγοράζοντας πορτογαλικά ομόλογα τα έθεταν ως εγγύηση στην ΕΚΤ αντλώντας ρευστότητα! Μία 100% "ονειρική" κατάσταση που παραμένει παρά την άρση του QE, διότι τα κεφάλαια που διέθεσε η ΕΚΤ για αγορές ομολόγων συνεχίζουν να αντικαθιστούν ληξιπρόθεσμα ομόλογα κρατών!!!!

ΤΕΤΑΡΤΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ: Κάτι ανάλογο συνέβη και με την Κύπρο η οποία βγήκε υπό αυστηρή επιτήρηση από το μνημόνιο τον Μάρτιο του 2016 και απέκτησε την πρώτη επενδυτική βαθμίδα της μόλις τον Σεπτέμβριο του 2018 ακολουθώντας τον γνωστό πλασματικό πτωτικό τρόπο επιτοκίων. Προ του investment grade, Κύπρος και Πορτογαλία είχαν αποδόσεις στο πενταετές πέριξ του 4,75% και άνω!!!

ΠΕΜΠΤΟΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΝ: Δεν είναι τόσο βλάκες οι ιδιώτες επενδυτές να προτιμούν να αγοράζουν τώρα λ.χ 5ετή πορτογαλικά ομόλογα με την αστεία απόδοση του 0,45% και όχι πενταετή των ΗΠΑ που διαπραγματεύονται ελεύθερα χωρίς πλασματικές στηρίξεις και με απόδοση 2,6%!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟΝ: Αν συγκρίνουμε αυτά τα δεδομένα τα οποία είναι αληθή και ελεύθερα από στρεβλώσεις τύπου QE, η Ελλάδα με επιτοκιακή απόδοση πενταετούς μόλις 0,80% πάνω από αυτή των ΗΠΑ δεν το λες και τραγωδία, ίσα ίσα μάλιστα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Είναι ανόητοι λοιπόν ή έστω διαστρεβλωτές όλοι αυτοί που συγκρίνουν τις σημερινές αποδόσεις της Ελλάδας με αυτές της Κύπρου και της Πορτογαλίας, ή υποκρίνονται πως δεν ξέρουν τον δρόμο που ακολουθείται από όλους.

  • ΜΑΛΙΣΤΑ μετά την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο χθες, οι αποδόσεις όλων των λήξεων αποκλιμακώνονται με το δεκαετές στο 3,9% και το πενταετές στο 2,9%!