Πιέσεις δέχονται σήμερα τα ομόλογα της περιφέρειας στην Ευρωζώνη, μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η Επιτροπή προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος στο 1,3% από 1,9% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη.

Από την πλευρά της και η ΕΚΤ, στο μηνιαίο δελτίο της, δηλώνει την έκπληξή της, καθώς τα νέα δεδομένα από την πραγματική οικονομία οδηγούν σε μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση.

Οι εξελίξεις αυτές ευνόησαν τα γερμανικά ομόλογα, των οποίων η απόδοση υποχώρησε στο 0,11%. Αντίθετα, η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά περίπου 7 μονάδες βάσης. Σημειώνεται ότι η χώρα προχώρησε σε έκδοση 30ετούς ομολόγου, ύψους 8 δισ. ευρώ, με το επίπεδο προσφορών να υπερβαίνει τα 41 δισ. ευρώ.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές, ύψους 23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο με 8 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,97% από 3,90%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,11%, να διευρυνθεί στο 3,86% από 3,75% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματευτεί στα 1,1350 δολ. από το επίπεδο των 1,1362 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα «φρενάρει» την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Αρνητικά μηνύματα ήρθαν σήμερα όχι μόνο από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και από τη Γερμανία όπου η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο μη αναμενόμενη υποχώρηση κατά 0,4% (εκτίμηση: 0,8%, Νοέμβριος: -1,3%) και σε ετήσια βάση καταγράφηκε μείωση κατά 3,9% (εκτίμηση: -3,4%, Νοέμβριος: -4%). Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα και τα αποτελέσματα των συζητήσεων που θα έχει στις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τ. Μέι σχετικά με το Brexit.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,107%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,193%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,235%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,309% και τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1347 δολάρια.

Δείτε επίσης: