Αγοραστικό ενδιαφέρον το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων, καταγράφηκε σήμερα στη δευτερογενή αγορά. Ενδεικτικά το δεκαετές διαπραγματευόταν με απόδοση 3,94% από 4% χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,31%.

Βελτιώνεται γενικότερα το κλίμα στις περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης, ενώ αντίθετα διορθώνουν προς τα κάτω οι τιμές των γερμανικών ομολόγων μετά το ράλι των τελευταίων ημερών.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 57 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το 5ετές ομόλογο με 15 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 3,94% από 3,99% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,13%, να διαμορφωθεί στο 3,71% από 3,88% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματευτεί το απόγευμα στα 1,1293 δολ. από το επίπεδο των 1,1276 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγοράς της Νέας Υόρκης. Το ενδεχόμενο να προχωρήσει εκ νέου η ΕΚΤ στη χορήγηση μακροπρόθεσμης ρευστότητας προς τις τράπεζες επηρεάζει αρνητικά το ευρωπαϊκό νόμισμα. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις στην πρώτη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου τον Μάρτιο (7/3).

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,108%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,193%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,231%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,307% και τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,368%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1269 δολάρια.