Προς το ιστορικό χαμηλό (3,811%) του περασμένου Ιουλίου οδεύει το δεκαετές ομόλογο, του οποίου η απόδοση υποχώρησε σήμερα στο 3,86%.

Η Τράπεζα HSBC, η οποία ήταν μία από τις αναδόχους στην πρόφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου, εκτιμά σε ανάλυσή της ότι η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να ξαναβγεί στις αγορές, αυτήν τη φορά με 10ετές ομόλογο. Επισημαίνεται ότι η Ελλαδα δεν έχει ξαναεκδόσει 10ετή ομόλογα, μετά το 2011. Καθώς το 10ετές ομόλογο αναφοράς έχει σήμερα εννέα χρόνια, μέχρι τη λήξη του, η HSBC πιστεύει ότι μία έκδοση 10ετούς είναι πολύ πιθανή για φέτος. Μάλιστα, όπως αναφέρει, η έκδοση 10ετούς θα είναι ένα βήμα παραπάνω απ' όσα έχει κάνει η Ελλάδα στο παρελθόν. Μετά την επιστροφή στις αγορές το 2014, οι εκδόσεις ήταν μεταξύ 3 και 7 ετών. Βέβαια, το όριο χρέους που έχουν επιβάλει οι δανειστές μπορεί να είναι κάποιο εμπόδιο, αλλά υπάρχουν δύο παράγοντες εξισορρόπησης. Πρώτον, οι νέες εκδόσεις κινήθηκαν μεταξύ 2-3 δισ. ευρώ και μία 10ετής έκδοση θα μπορούσε να είναι λίγο υψηλότερη των δύο δισ. ευρώ. Δεύτερον, η λήξη του τίτλου του 2014, ύψους 2,45 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο αφήνει περιθώριο.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές, ύψους 17 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το 7ετές ομόλογο με 6 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 3,86% από 3,92% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με απόδοση 0,09%, να διαμορφωθεί στο 3,77% από 3,79% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος συνεχίστηκε και σήμερα η υποχώρηση του ευρώ, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1286 δολ. από το επίπεδο των 1,1261 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Θετικό το κλίμα για το αμερικανικό νόμισμα, καθώς το Kογκρέσο ψήφισε νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει χρηματοδότηση του Δημοσίου, ώστε να αποφευχθεί η μερική αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του αμερικανικού δημοσίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιθανόν να εγκρίνει το προαναφερθέν νομοσχέδιο, ωστόσο, ενδεχομένως, προβεί σε προεδρικό διάταγμα το οποίο θα προσθέτει χρηματοδότηση για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, με το αιτιολογικό της έκτακτης εθνικής ανάγκης.

Στην Ευρωζώνη, αυξάνονται τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ενισχύουν το σενάριο της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο, η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε σε μηνιαία βάση υποχώρηση κατά 0,9%, η οποία ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης (-0,4%) και, σε ετήσια βάση, η μείωση άγγιξε το 4,2%, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2009. Παράλληλα, στη Γερμανία, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση, στο δ' τρίμηνο του 2018.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,106%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,191%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,231%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,305% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,365%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1268 δολάρια.