Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, καθώς η χώρα πορεύεται προς εκλογές, ενώ τα ιταλικά ομόλογα δέχθηκαν πλήγμα, λόγω ανησυχιών για τις προοπτικές του αξιόχρεου της χώρας εν όψει της αξιολόγησης που θα κάνει ο οίκος Fitch την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 28 Απριλίου, κάτι που προμηνύει μήνες αβεβαιότητας στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, όπου το πολιτικό τοπίο είναι όλο και πιο κατακερματισμένο. Η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,26% μετά την ανακοίνωση, ενώ το spread σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα ήταν το υψηλότερο εδώ και περίπου έναν μήνα.

Αναλυτές της Morgan Stanley σημείωναν ότι, αν και οι πιθανότητες μίας δημοσιονομικής οπισθοχώρησης στην Ισπανία εμφανίζονται μεγαλύτερες από ό,τι προηγουμένως, οι οικονομικές προοπτικές φαίνονται ισχυρές και ότι οι ίδιοι παραμένουν αισιόδοξοι για τα ομόλογα της χώρας μεσοπρόθεσμα. «Τα μακροοικονομικά βασικά μεγέθη παραμένουν εύρωστα σε απόλυτους όρους και σε σχέση με τις χώρες που βρίσκονται μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας - μία άποψη που θεωρούμε ότι δεν έχει προεξοφληθεί ακόμη πλήρως από την αγορά», δήλωσε ο αναλυτής Ρόμπερτ Μπράουν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προσφέρει στήριξη για τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας, καθώς οι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις και η ΕΚΤ επιδιώκει να περιορίσει τη μεταβλητότητα.

Τα ιταλικά ομόλογα σημείωσαν τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, με την απόδοση των 10ετών τίτλων να αυξάνεται 6,5 μονάδες βάσης στο 2,87%. Αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στον συνδυασμό της επικείμενης νέας αξιολόγησης από τον οίκο Fitch και των αδύναμων στοιχείων της Ευρώπης που συμβάλλουν σε ένα γενικότερο κλίμα αποφυγής κινδύνου. Οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του κέντρου της Ευρωζώνης μειώθηκαν σημαντικά χθες και έμειναν στα ίδια επίπεδα σήμερα, καθώς τα αδύναμα στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ ενίσχυσαν το επιχείρημα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.