Ενισχύονται και σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει στο 3,72% από 3,78% που κυμαίνονταν χθες.

Αντιστοίχως, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 2,92% από 3,03%. Το θετικό κλίμα ενισχύθηκε από δημοσιεύματα περί νέας εξόδου του Δημοσίου στις αγορές.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου. «Μία επιτυχής έξοδος στις αγορές θα συνιστούσε για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μία πολιτική επιτυχία, η οποία θα μπορούσε να τον ωφελήσει, ενόψει των εκλογών, που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο», αναφέρει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία έκδοση ελληνικού δεκαετούς ομολόγου χρονολογείται τον Μάρτιο του 2010.

Από την άλλη πλευρά, πηγές του Reuters ανέφεραν πως, έως τώρα, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη διάρκεια του νέου τίτλου.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές, ύψους 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 46 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 7ετές ομόλογο με 14 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,73% από 3,77% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,11% να διαμορφωθεί στο 3,62% από 3,67%.

Στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1348 δολ. από το επίπεδο των 1,1358 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Το ενδιαφέρον την αγοράς εστιάζεται στη Μ. Βρετανία, καθώς η πρωθυπουργός Τ. Μέι, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με το ενδεχόμενο μικρής παράτασης του Βrexit.

Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται η ολοκλήρωση της κατάθεσης του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, στη Γερουσία. Μέχρι στιγμής, ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ επεσήμανε ότι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της οικονομίας είναι αντιφατικά.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,108%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,230%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,310% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,368%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1361 δολάρια.