Η αποδοχή που είχε το νέο 10ετές ομόλογο από την επενδυτική κοινότητα είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Οι τιμές των ομολόγων, ωστόσο, κινήθηκαν σταθεροποιητικά με αποτέλεσμα η απόδοση του (παλαιού πλέον) 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο χθεσινό επίπεδο του 3,67%.

Αντιθέτως, αγοραστικό ενδιαφέρον παρατηρήθηκε για το 5ετές ομόλογο, με αποτέλεσμα η απόδοση του να υποχωρήσει στο 2,75% από 2,85% χθες.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 27,0 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 5ετές και 15ετές ομόλογο με 4 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 3,66% από 3,65% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,16% να διαμορφωθεί στο 3,51% από 3,49% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς πτωτικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1303 δολ. από το επίπεδο των 1,1340 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η αγορά κινείται με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, αρνητικά επηρεάζει το ευρώ η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη πρόσθετα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Η άνοδος των αποδόσεων στη λήξη κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ ευνοεί το δολάριο.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,107%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,23%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,305% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,368%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1329 δολάρια.

Δείτε επίσης: