Το βαρύ πλήγμα που έχει δεχθεί η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, όπως αντανακλάται από την πορεία του δείκτη PMI σε Γερμανία και Γαλλία, οδήγησε σε ράλι τα γερμανικά ομόλογα, δημιουργώντας ταυτόχρονα πιέσεις σε αυτά της περιφέρειας.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε σε αρνητικό επίπεδο για πρώτη φορά, μετά το 2016 και κυμαίνονταν νωρίς το απόγευμα στο -0,12%. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί σημαντικά το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων, αγγίζοντας το 3,8% (αλλιώς 380 μονάδες βάσης).

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΕΚΤ έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και εμφανίστηκε διατεθειμένη να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές, ύψους 78 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 14 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 3,76% από 3,75%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,012% να διευρυνθεί στο 3,78% από 3,71% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρεί σήμερα το ευρώ, μετά τη σημαντική επιδείνωση του δείκτη PMI στη Γερμανία. Ο δείκτης, ο οποίος καταγράφει τις προσδοκίες στη μεταποίηση, αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο, απόδοση η οποία είναι η χειρότερη της τελευταίας εξαετίας.

Έτσι, νωρίς το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1284 δολ. από το επίπεδο των 1,1374. δολ. που άνοιξε η αγορά.

Αρνητικά, επίσης, επηρεάζει το ευρωπαϊκό νόμισμα η παρατεταμένη αβεβαιότητα αναφορικά με την έκβαση που θα έχει το Brexit. O επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις από το Brexit θα είναι περιορισμένες στο σύνολο της ευρωζώνης, αναφέροντας, ωστόσο ότι κάποιες χώρες είναι πιο εκτεθειμένες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,108%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,192%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,234%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,312% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1302 δολάρια.