Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Η τιμή του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί οριακά σε σχέση με την Παρασκευή, με αποτέλεσμα η απόδοσή του να κυμαίνεται στο 3,78% από 3,76%. Ωστόσο, η διατήρηση της αρνητικής απόδοσης του γερμανικού 10ετούς ομολόγου παγιώνει το περιθώριο (spread) σε υψηλό επίπεδο (3,78%).

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές, ύψους 78 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 22 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 3,78% από 3,76%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,020% να διευρυνθεί στο 3,79% από 3,78% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1292 δολ. από το επίπεδο των 1,1312 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Τις αρνητικές ειδήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας της προηγούμενης εβδομάδας διαδέχθηκαν σήμερα εκείνες που αφορούν την αμερικανική οικονομία. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία από την αγορά ακινήτων των ΗΠΑ ήταν απογοητευτικά (νέες κατοικίες και οικοδομικές άδειες Φεβρουάριου). Ωστόσο, το δολάριο κατόρθωσε να διατηρήσει κάποια από τα κέρδη του των προηγούμενων ημέρων. Θετικά επέδρασε στο ευρώ η αύξηση του δείκτη Ιfo στη Γερμανία τον Μάρτιο.

Στάση αναμονής κρατούν, πάντως, οι περισσότεροι επενδυτές, ενόψει εξελίξεων στο μέτωπο του Brexit. Στο βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται την Πέμπτη να τεθεί σε ψηφοφορία το νέο σχέδιο αποχώρησης που έχει εκπονήσει η πρωθυπουργός Τ. Μέι. Ωστόσο, μετά από τη χθεσινοβραδινή απόφαση, το Κοινοβούλιο θα έχει την ευθύνη και θα κληθεί να αποφασίσει για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η χώρα εφεξής.

Τα σενάρια που αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία πιθανόν θα περιλαμβάνουν διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος, παραμονή στην τελωνειακή ένωση, έξοδο οαπό την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία ή ακύρωση του Brexit. Δεν έχει αποσαφηνισθεί, αν η κυβέρνηση θα δεσμεύεται από το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,108%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,228%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,312% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1291 δολάρια.