Διατηρήθηκε και σήμερα το θετικό κλίμα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να σημειώσουν περαιτέρω υποχώρηση.

Το 10ετές διαπραγματευόταν το απόγευμα με απόδοση 2,875 από 2,90% την Παρασκευή, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,71% από 1,78%.

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων μετά το ράλι της Παρασκευής. Η απόδοση στη λήξη του 10ετούς ομολόγου αναφοράς Γερμανίας κατέγραψε την Παρασκευή ιστορικό χαμηλό (-0,213%), καθώς αυξημένη είναι η διάθεση για επενδύσεις χαμηλότερου κινδύνου.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 12 εκατ. ευρώ τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 4 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 2,90% από 2,99% την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,191% να διαμορφωθεί στο 3,10% από 3,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Έτσι το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1200 δολ. από το επίπεδο των 1,1167 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Με ενδιαφέρον αναμένεται αυτή την εβδομάδα η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και οι ανακοινώσεις του προέδρου της Μ, Ντράγκι την Πέμπτη. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς στο 0% τουλάχιστον για το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερα του στόχου. Ωστόσο αρνητικά επηρεάζει το ευρώ η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη Γερμανία, καθώς υπό αμφισβήτηση έχει περιέλθει η σταθερότητα της κυβέρνησης συνεργασίας, μετά την παραίτηση της προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,155%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,247%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,315% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,372%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1185 δολ.