Σε μίνι ράλι επιδόθηκαν τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να καταρρίψει νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας το 2,776%.

Ωστόσο στη συνέχεια επικράτησαν ελαφρώς διορθωτικές τάσεις. Έτσι νωρίς το απόγευμα η απόδοση του 10ετούς κυμαινόταν στο 2,819% από 2,84% χθες. Περαιτέρω υποχώρηση εμφάνισε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου στο 1,658% από 1,67% χθες. Θετικό μομέντουμ έχει δημιουργήσει στην αγορά η επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, από τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα. Όπως επεσήμανε ο ίδιος προκειμένου να συνεχιστεί η τάση αυτή απαιτείται η άσκηση μίας συνεπούς οικονομικής πολιτικής προσανατολισμένης στη δημοσιονομική υπευθυνότητα σε συνδυασμό με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων για την εδραίωση ενός εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 45 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 39 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 5ετες ομόλογο με 12 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε στο 2,79% από 2,85% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,23% να διαμορφωθεί στο 3,02% από 3,06%.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ, καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1312 δολ. από το επίπεδο των 1,131 δολ. ευρώ που άνοιξε η αγορά. Αρνητικά επηρεάζει το δολάριο η εκτίμηση ότι η Fed θα προβεί σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς εντός του 2019. Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,172%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,255%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,323% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,375%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1320 δολ.