Με περαιτέρω υποχώρηση των τιμών έκλεισε η εβδομάδα στην αγορά ομολόγων. Οι ρευστοποιήσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν και σήμερα, είχαν ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις να σημειώσουν νέα άνοδο. Έτσι νωρίς το απόγευμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 2,33% από 2,28% χθες και του 5ετούς στο 1,31% από 1,29%.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch (αξιολογεί με ΒΒ- και σταθερό outlook την Ελλάδα) σε σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση κληρονομεί, μια μεγάλη πρόκληση, να κατορθώσει να αλλάξει το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Εάν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση στην Ελλάδα, θα είναι πιο δύσκολη η εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 63 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,35% από 2,24% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,35% να διαμορφωθεί στο 2,60% από 2,54%.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1.1252 από τα 1,1249 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Αρνητικά επηρεάζει το αμερικανικό νόμισμα η βεβαιότητα ότι η Fed στη σύσκεψή της στις 30-31 Ιουλίου θα ξεκινήσει τον καθοδικό κύκλο των επιτοκίων της. Στήριξη παρείχε στο αμερικανικό νόμισμα ο περιορισμός της πιθανότητας για επιθετική μείωση του επιτοκίου αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερου τού εκτιμώμενου δομικού πληθωρισμού για το μήνα Ιούνιο στις ΗΠΑ.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,265%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,257%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,342% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,360%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1253 δολ.