Τα ομόλογα επιδίδονται εκ νέου σε ράλι, καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού απομακρύνει τους επενδυτές από το ρίσκο και τους στρέφει στα ασφαλή καταφύγια. Ωστόσο μερίδα ειδικών προειδοποιεί πως είναι μάλλον θέμα χρόνου να δούμε τις αποδόσεις να ανεβαίνουν αισθητά και τις τιμές τους να καταγράφουν μεγάλη πτώση.

Η όρεξη των επενδυτών για τα ομόλογα έχει αυξηθεί και πάλι αισθητά, ανερχόμενη μάλιστα σε επίπεδα ρεκόρ στην περίπτωση των κρατών- μελών της Ευρωζώνης, από την Ελλάδα και την Ισπανία έως την Αυστρία. Ωστόσο η BlackRock εκτιμά ότι το νέο ράλι δεν είναι βιώσιμο, αλλά αντιθέτως επικίνδυνο. Και τούτο γιατί τα μακροοικονομικά δεδομένα έχουν αρχίζει να σταθεροποιούνται. Περισσότερο βέβαια όπως εξηγεί απειλούνται τα ομόλογα των ισχυρών χωρών του πυρήνα, που εμφανίζουν αρνητικό επιτόκιο. Οι επενδυτές δεν θα πληρώνουν για πολύ ακόμη για να δανείζουν τις συγκεκριμένες χώρες.

Σε ανάλογη προειδοποίηση προέβη πρόσφατα και η HSBC, η οποία εγκατέλειψε την σύσταση «αγοράς» για τα γερμανικά 15ετή, προτιμώντας ένα λιγότερο ασφαλές καταφύγιο, αυτό των γαλλικών.

Δεν συμφωνούν πάντως όλοι με αυτή την εκτίμηση,. Η ING πιστεύει πως οι αποδόσεις των βασικών γερμανικών ομολόγων θα παραμείνουν σε αρνητικό έδαφος για τουλάχιστον 18 μήνες ακόμη. Το σκηνικό θα αλλάξει, όπως υπολογίζει, μόνο εάν έχουμε αλλαγή κυβέρνησης και πιθανότατα μία αποδοχή της ιδέας για ένα δυναμικό σχέδιο τόνωσης της οικονομίας.