Σε νέα ιστορικά χαμηλά, κάτω από το 1% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, αψηφώντας την ανοδική τάση στις αποδόσεις των υπολοίπων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για ακόμη ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τους κρατικούς τίτλους, το οποίο και συνιστά σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης σχετικά με το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όσο χαμηλώνει το κόστος δανεισμού της χώρας στις αγορές βελτιώνεται και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Τradeweb η απόδοση υποχώρησε έως και το 0,992%, σε μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας. 

Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η ψήφος εμπιστοσύνης των οίκων αξιολόγησης, τα εύσημα από τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και η φιλοαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις θετικές ευνοϊκές συγκυρίες, απογειώνουν τις τιμές του ελληνικό χρέος και οδηγούν σε βουτιά τις αποδόσεις.

Η προσοχή στρέφεται στις χειμερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν, που αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι ενδείξεις ότι επιβραδύνεται η εξάπλωση του κοροναϊού καθησυχάζει εν μέρει τις αγορές, στρέφοντας τους επενδυτές μακριά από το «καταφύγιο» του κρατικού χρέους. Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων δεκαετούς διάρκειας «τσίμπησαν» ελαφρά, με το γερμανικό 10ετές σε υψηλά εβδομάδας, στο -0,36%. Η απόδοση του Bund έχει διευρυνθεί περίπου οκτώ μονάδες βάσης από την προηγούμενη Πέμπτη, αν και από τις αρχές του έτους υποχωρεί 20 μονάδες βάσης, εξαιτίας των ανησυχιών για τον κοροναϊό.

Σε επίπεδο προσφοράς, η Γερμανία έχει προγραμματίσει δημοπρασία 10ετών ομολόγων για την άντληση 4 δισ. ευρώ και η Πορτογαλία την έκδοση χρέους με ημερομηνία ωρίμανσης το 2026 και 2034, προσβλέποντας στην άντληση έως και 1,25 δισ. ευρώ. Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ήταν στο 0,30% και του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 0,95%.

Πηγή: naftemporiki.gr