Ο «πακτωλός» δαπανών για τη στήριξη των οικονομιών που «λυγίζουν» εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού δημιουργεί αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ειδικά στο Νότο.

Ισπανία και Ιταλία έχουν αυξήσει σε επίπεδα-ρεκόρ το φετινό στόχο για άντληση κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων. Σχέδια και της Ελλάδας για τουλάχιστον δύο εξόδους στις αγορές, εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες χαμηλών επιτοκίων.

Οι ισπανικές αρχές διαχείρισης δημοσίου χρέους σχεδιάζουν την άντληση 130 δισ. ευρώ φέτος μέσω της έκδοσης χρέους,  ποσό τετραπλάσιο σε σύγκριση με το στόχο που είχε τεθεί τον Ιανουάριο και υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2009, κατά την εποχή κορύφωσης της πιστωτικής κρίσης.

Στην Ιταλία, το υπουργείο Οικονομικών άντλησε χθες το ποσό-ρεκόρ των 22,3 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων πενταετούς διάρκειας.

Οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης δρομολογούν και την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters, o σχεδιασμός περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις έως τα τέλη του έτους, ώστε να ενισχυθεί η διαθέσιμη ρευστότητα.  «Τα σχέδιά μας κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις έως τα τέλη του έτους, για την άντληση 4 δισ. ευρώ», είχε αναφέρει ο αξιωματούχος. Οι εκδόσεις εντόκων θα φθάσουν φέτος τα 12,5 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Το κόστος δανεισμού για τις χώρες του Νότου έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά αφότου Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν την κοινή πρωτοβουλία για τη σύσταση ενός Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, διευρύνοντας τις προσπάθειες της Ευρωζώνης για τη στήριξη των περισσότερο χρεωμένων χωρών, ώστε να αποφευχθεί μια οικονομική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση της νομισματικής ένωσης.

Ιταλία και Ισπανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη, με ιδιαίτερα θλιβερό απολογισμό κρουσμάτων και θανάτων από τον Covid-19. Η Ελλάδα κατάφερε να συγκρατήσει την εξάπλωση της πανδημίας, το πλήγμα όμως στον τουρισμό εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και των κλειστών συνόρων θα οδηγήσει στη βαθύτερη ύφεση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Οι αυξημένες ανάγκες δανεισμού συνεπάγονται και αύξηση του δημοσίου χρέους, που βρίσκεται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μέχρις ότου οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν τη συμφωνία για ένα Ταμείο Ανάκαμψης και να μοιρασθούν το συνεπαγόμενο κόστος, η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί το μοναδικό παράγοντα που κρατάει σε χαμηλά επίπεδα τις ομολογιακές αποδόσεις. Η ΕΚΤ έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα κάνει ό,τι χρειασθεί για τη θωράκιση της Ευρωζώνης, έχοντας αυξήσει τις αγορές ομολόγων μέσω του ενισχυμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και με τους οικονομολόγους  να προβλέπουν επέκτασή του, ενδεχομένως και από τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Θεωρητικά, το γαλλο-γερμανικό σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για το περιφερειακό χρέος, μέχρις ότου γίνουν πιο σαφείς οι λεπτομέρειες, οι αγορές θα συνεχίσουν να διακρίνουν περισσότερες πιθανότητες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από ό,τι για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, επισημαίνει στο BBG ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής στην ING Groep.

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει αποκλιμακωθεί στο 1,75%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού έχει υποχωρήσει στο χαμηλό του 1,62%. Αντιστοίχως, το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στη δεκαετία κυμαίνεται στο 0,72%.

Πηγή: naftemporiki.gr