Για αναταράξεις προσεχώς στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης προειδοποιούν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό το διάλειμμα στο ράλι και στη συρρίκνωση των spreads που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα και η πιθανή επιδείνωση της πορείας τους θα αποτελέσουν ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις στη συνέχεια, αφού η στήριξη της ΕΚΤ θα… φροντίσει για αυτό.

Πάντως, οι ανησυχητικές εξελίξεις γύρω από την πανδημία, με σημαντική έξαρση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, αποδεικνύονται ένας σημαντικός παράγων στην αγορά ομολόγων, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στα ομόλογα τη περιφέρειας την περασμένη Πέμπτη. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούν πως η επόμενη έξοδος της Ελλάδας θα πρέπει να γίνει τον Νοέμβριο τουλάχιστον, και όχι νωρίτερα, όταν και θα υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα γύρω από τους περισσότερους από τους τρέχοντες αποσταθεροποιητικούς παράγοντες που αυξάνουν τη μεταβλητότητα στην αγορά.

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στις αγορές ομολόγων. Μια καθαρή νίκη των Δημοκρατικών και του Μπάιντεν θα οδηγήσει σε σημαντικό sell-off στα αμερικανικά ομόλογα, ενώ μια διαιρεμένη κυβέρνηση θα προκαλέσει αναταράξεις αλλά πιο μέτριες. Το sell-off θα αντανακλά την πιθανότητα για σημαντικά υψηλότερες δαπάνες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οπως τονίζει, οι μεγάλες κινήσεις στις αμερικανικές αποδόσεις αναμένεται να μεταδοθούν στα περισσότερα κρατικά ομόλογα διεθνώς και κυρίως της Ευρώπης.

Η Citigroup σημειώνει πως οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αποτελούν έναν μεγάλο κίνδυνο για όλα τα διεθνή assets.  Θυμίζει την αντίδραση των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης κατά τις προηγούμενες εκλογές των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου του 2016, όταν τα spreads διευρύνθηκαν πάνω από 30 μονάδες βάσης στις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν τις κάλπες, με τα γερμανικά ομόλογα να σημειώνουν sell-off.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, μετά το αποτελέσματα των εκλογών, η τρέχουσα αβεβαιότητα θα εκμηδενιστεί, ενώ ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης από της ΗΠΑ θα στηρίξει την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, παράγοντες που απομακρύνουν τους επενδυτές από το ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων.

Κατά τη Citi, η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τοποθετείται τον Νοέμβριο, για την άντληση 2 δισ. ευρώ μέσω της επανέκδοσης του 7ετούς ομολόγου του Απριλίου. Οπως σημειώνει, η συνολική εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας θα διαμορφωθεί φέτος στα 12 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ μέσω του PEPP να αγοράζει ελληνικά ομόλογα αξίας 15 δισ. ευρώ, ενώ το επόμενο έτος προβλέπει ελληνικές εκδόσεις ύψους 8 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ να αγοράσει 11 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα. Επίσης, το PEPP εκτιμά ότι θα επεκταθεί έως τα τέλη του 2021 και κατά 500 εκατ. ευρώ.

Αν και δεν συνιστά έξοδο από τα ομόλογα της περιφέρειας –Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας– η Société Générale προτείνει στους επενδυτές να τηρήσουν πιο αμυντική στάση. Αλλωστε, όπως έχουν επισημάνει και οι πελάτες της, θα επιλέξουν πλέον να περιμένουν για καλύτερα σημεία εισόδου πριν χτίσουν νέες long θέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Στους παράγοντες «προσοχής» του επόμενου διαστήματος τοποθετούν τις αμερικανικές εκλογές, ένα επίμονο sell-off στις μετοχές, την εξέλιξη της πανδημίας καθώς και τις πιθανές καθυστερήσεις σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Πηγή: kathimerini.gr