Το 2020 ήταν από όλες τις απόψεις μια «τρελή» χρονιά για όποιον επένδυσε στην αγορά του bitcoin. Ο τελευταίος μεγάλος «σταθμός» για τον «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων ήταν η μέρα του φετινού Δεκεμβρίου που έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 23.000 δολάρια, ενώ μόλις σήμερα ξεπέρασε και τις 28.000 δολλάρια!

Όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να μπαίνουν στη δίνη του κορωνοϊού στις αρχές Μαρτίου, το Bitcoin βρισκόταν κάτω από τα 4.000 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε πηγή κερδών ή… χασούρας για όσους αποφάσισαν να διατηρήσουν ή να πουλήσουν αντίστοιχα τις θέσεις τους σε αυτό. Για όσους πάλι ήταν απλά θεατές, ήταν, όπως αναφέρει ο ειδικός fintech, Τζέιμς Λεντμπέτερ, σε άρθρο του στο CNBC, ένα διασκεδαστικό σόου των αγορών.

Όπως αναφέρει, παρά την απίστευτη μεταβλητότητα της τιμής του – που κινήθηκε κυρίως ανοδικά – το 2020 ήταν και μια χρονιά σχετικής ωριμότητας για το κρυπτονόμισμα που, έτσι κι αλλιώς, κάνει trading εδώ και μόλις μια δεκαετία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν 5 κρίσιμες τάσεις στο Bitcoin για το 2021.

1. Μεγαλύτερη αποδοχή από το ευρύ κοινό

Η χρήση του Bitcoin στην καθημερινή ζωή ήταν πάντα το πρόβλημα «η κότα γέννησε το αυγό…» κλπ. Πολλοί λίγοι το χρησιμοποιούν ή το αποδέχονται.

Αλλά το 2020 συνέβη μια μεγάλη αλλαγή στην αποδοχή του bitcoin. Μεγάλες εταιρείες fintech, από την επένδυση της Square σε bitcoin ύψους 50 εκατ. δολαρίων μέχρι την κίνηση της PayPal να επιστρέψει στους χρήστες της να αγοράζουν και να πωλούν bitcoin, του έδωσαν μια σφραγίδα εγκυρότητας.

Το 2021, αναμένεται να δούμε μια διεύρυνση αυτής της ευρείας αποδοχής. Αναζητήστε τουλάχιστον μία μεγάλη αμερικανική ή ευρωπαϊκή τράπεζα που θα ανακοινώσει ένα είδος συστήματος όπου είτε θα επιτρέπονται οι αγορές bitcoin είτε θα συμφωνεί να διατηρεί ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία για τους πελάτες.

2. Ανταγωνισμός από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας

Ό,τι κι έχει πετύχει αυτά τα 10 χρόνια που υπάρχει, ανάγκασε πολλές μεγάλες, διεθνείς εταιρείες να σκεφτούν να προσφέρουν και οι ίδιες ένα διεθνές ψηφιακό νόμισμα.

Κάθε εταιρεία που εμπλέκεται στον τομέα πληρωμών κατανοεί όχι μόνο ότι υπάρχει μια αγορά για ψηφιακές πληρωμές αλλά και ότι οι πληρωμές που περιλαμβάνουν διαφορετικές αγορές συναλλάγματος έχουν τις περισσότερες δυνατότητες. Κι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους μεταβιβάσεις μπορεί να χρειαστούν μέρες να ολοκληρωθούν ενώ συχνά περιλαμβάνουν μεγάλες προμήθειες.

Το Bitcoin έχει δείξει ότι ένα παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα μπορεί να επιταχύνει δραματικά αυτή τη διαδικασία. Φέτος και η Facebook και η Google – εταιρείες με μεγάλη παγκόσμια εμβέλεια, προχώρησαν τα σχέδιά τους για την υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος. Για παράδειγμα το Diem της Facebook που μπορεί να μην είναι το ίδιο ακριβώς με το bitcoin, αλλά αν ξεκινήσει το 2021 μπορεί να δρέψει ένα μέρος της ανόδου του bitcoin.

3. Ανταγωνισμός από τις κεντρικές τράπεζες

Φέτος, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εξέδωσε μια έρευνα που έδειξε ότι το 80% των κεντρικών τραπεζών εργάζεται πάνω σε μια μορφή ψηφιακού νομίσματος.

Η Κίνα έχει προχωρήσει τον πειραματισμό με τα ψηφιακά νομίσματα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Προσφάτως η κινεζική πόλη Σουτσόου, δυτικά της Σανγκάης, έγινε μια λοταρία στην οποία 100.000 κάτοικοι έλαβαν από 200 ρενμίμπι (γνωστού ως γουάν) που αντιστοιχούν σε περίπου 30 δολάρια μέσω ενός ψηφιακού πορτοφολιού. Οι συγκεκριμένοι ενθαρρύνθηκαν να συνδέσουν το ψηφιακό χρήμα με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κι αν δεν το ξόδευαν μέσα σε μερικές εβδομάδες, εξαφανιζόταν. Καθώς η Κίνα οδεύει προς την πανεθνική υιοθέτηση του ψηφιακού γουάν, είναι πιθανό να ανακόψει τη ζήτηση για bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Το ίδιο πείραμα μπορεί να το δούμε το 2021 και σε άλλες χώρες.

4. Ενα νέο πεδίο κανόνων ανταγωνισμού

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχει υψηλότερες προτεραιότητες τις πρώτες 90 ημέρες διακυβέρνησης και είναι δύσκολο να ξέρει κανείς τη διάθεση αλλά και την εξειδίκευση που θα υπάρχει αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα.

Η πιο φυσική υπόθεση είναι ότι μια Δημοκρατική κυβέρνηση θα επιβάλει πιο αυστηρούς κανόνες από ό,τι μια κυβέρνηση Ρεπουμπλικανών, πάντως κάποιοι ισχυρίζονται ότι η προεδρία Μπάιντεν θα είναι ευνοϊκή εξέλιξη για τα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, σημειώνει ο Λεντμπέτερ , οι λάτρεις του bitcoin τείνουν να παραβλέπουν θέματα όπως η ανωνυμία και η πιθανή χρήση του για απάτες. Για τις ρυθμιστικές αρχές, αυτά τα θέματα είναι πάρα πολύ σοβαρά.

Η ομάδα του Μπάιντεν θα μπορούσε κάλλιστα να βρει έναν πιο ολοκληρωμένο και ορθολογικό τρόπο ρύθμισης του κρυπτονομίσματος, αλλά ο Λεντμπέτερ δεν θα στοιχημάτιζε σε μια ευνοϊκή μεταχείριση για το bitcoin.

5. Συνεχιζόμενη μεταβλητότητα

Η αξία του bitcoin δεν συνδέεται άμεσα με δημοσιονομικές ή νομισματικές πολιτικές. Μπορεί να υποτιμηθεί ή να ανατιμηθεί με τρόπους απρόβλεπτους και δυσεξήγητους.

Ως επένδυση, είναι δύσκολο λόγω των παραπάνω να το συστήσει κάποιος αν θέλει να αποφευχθούν μεγάλες απώλειες. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το 2021 μπορεί να φτάσει κατα 50.000 δολάρια και, αν και αυτό φαίνεται κάτι ακραίο, δεν αποκλείεται αν οι επενδυτές μετακινήσουν χρήματα από άλλα assets στο bitcoin.

Φυσικά, καταλήγει ο Λεντμπέτερ, είναι εξίσου πιθανό η τιμή του να πάει και προς την αντίθετη κατεύθυνση το 2021.

Ενα πράγμα που φαίνεται βέβαιο είναι ότι και το 2021 θα θα γίνουμε μάρτυρες μιας τρελής κούρσας, οπότε… προσδεθείτε.

Πηγή: Newmoney.gr