Η ραγδαία άνοδος του bitcoin έλαβε τέλος, τουλάχιστον προς το παρόν, με το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα να χάνει εχθές και σήμερα κοντά στο 20% της αξίας του.

Πιο συγκεκριμένα, η ισοτιμία του υποχώρησε μέχρι και στα 32.289 δολάρια, με την διήμερη πτώση του 21% να είναι η μεγαλύτερη από τον περασμένο Μάρτιο όταν η πανδημία συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές. Μόλις πριν λίγες ημέρες (8 Ιανουαρίου) το bitcoin ήταν στις 42.000 δολάρια, που αποτελεί ιστορικό υψηλό.

Πολύ πιθανώς να πρόκειται απλά για μία διόρθωση, παρ’ όλ’ αυτά η πτώση προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές ότι η δυναμική του μπορεί κοπάσει.

Η τιμή του bitcoin υπερτετραπλασιάστηκε το 2020, ξυπνώντας μνήμες από τη μανία του 2017, όταν έγιναν ευρύτερα γνωστά τα κρυπτονομίσματα, η τιμή των οποίων κατέρρευσε γρήγορα, θυμίζει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το γνωστό οικονομικό δίκτυο, οι αληθινοί πιστοί στο Bitcoin υποστηρίζουν ότι το ράλι αυτή τη φορά είναι διαφορετικό από τους προηγούμενους κύκλους έκρηξης, επειδή το περιουσιακό στοιχείο έχει ωριμάσει με την είσοδο θεσμικών επενδυτών και θεωρείται όλο και περισσότερο ως νόμιμη αντιστάθμιση έναντι της αδυναμίας του δολαρίου και του κινδύνου πληθωρισμού. Αλλοι ανησυχούν ότι το ράλι προκλήθηκε και τροφοδοτήθηκε από τη ρευστότητα που προκάλεσαν τα προγράμματα στήριξης και ότι είναι απίθανο να λειτουργήσει ποτέ ως βιώσιμη νομισματική εναλλακτική.