Το συνταρακτικό ράλι του bitcoin πήρε ακόμη μία απρόσμενη τροπή τη Δευτέρα καθώς η χειρότερη διήμερη πτώση της αξίας του ψηφιακού νομίσματος από τον Μάρτιο πυροδότησε ανησυχίες ότι η ραγδαία άνοδος του μπορεί να χάνει την έντασή της. Στα 170 δισ οι διήμερες απώλειες-φόβοι για ντόμινο περαιτέρω απωλειών.

Οι συνολικές απώλειες του Bitcoin την Κυριακή και τη Δευτέρα έφτασαν έως το 26%, στη μεγαλύτερη διήμερη κατρακύλα από τον περασμένο Μάρτιο. Αν και ανέκτησε ένα μέρος των απωλειών του νωρίτερα σήμερα, το Bitcoin έφτασε και πάλι να χάνει πάνω από 20% σε ώρες συναλλαγής Νέας Υόρκης.

Από την Παρασκευή, το Bitcoin έχει χάσει πάνω από 185 δισ. δολ. από την αξία του, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

"Μένει να φανεί εάν αυτή είναι η αρχή μιας ευρύτερης διόρθωσης, αλλά είδαμε αυτή την παραβολική διάσπαση, οπότε μπορεί να είναι", σχολιάζει στο πρακτορείο ο Vijay Ayyar, επικεφαλής τομέα επιχειρηματικής ανάπτυξης στο ανταλλακτήριο Luno της Σιγκαπούρης.

Η αξία του Bitcoin έχει υπερτετραπλασιαστεί το τελευταίο έτος, επαναφέροντας μνήμες από τη μανία του 2017 που έκανε τα κρυπτονομίσματα γνωστά παγκοσμίως, πριν οι τιμές καταρρεύσουν το ίδιο γρήγορα. Οι τιμές έφτασαν τα $42.000 στις 8 Ιανουαρίου με μικροεπενδυτές και επενδυτές της Wall Street να αναζητούν λίγη δράση.

"Ήταν μια παραβολική κίνηση", αναφέρει ο Matt Maley, chief market strategist της Miller Tabak + Co. "Τι συμβαίνει με όλες τις παραβολικές κινήσεις; Ακολουθούν μεγάλες διορθώσεις".

Αν και ο Maley βλέπει άνοδο του Bitcoin σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, εκτιμά ότι θα γνωρίσει μεγάλες διορθώσεις σε αυτή την πορεία.

"Θα έχει μεγάλες πτώσεις της τάξης του 30-60%", αναφέρει. "Και αυτό θα συμβεί περισσότερες από µία φορές".

Το Bitcoin βρέθηκε να χάνει 14% στα $32.900 το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη. Άλλα νομίσματα όπως το Bitcoin Cash, το Ether και το Litecoin υποχώρησαν ακόμα περισσότερο.

"Είναι ώρα να αποσυρθούν μερικά χρήματα από το τραπέζι", αναφέρει ο Scott Minerd, chief investment officer της Guggenheim Investments, σε ανάρτηση του στο Twitter. "Η παραβολική άνοδος του Bitcoin δεν είναι βιώσιμη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο".

Στα τέλη Δεκεμβρίου ο Minerd είχε εκτιμήσει ότι σταδιακά το Bitcoin μπορεί να φτάσει τα $400.000.

Οι πιστοί του Bitcoin υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά από τους προηγούμενους κύκλους εκρηκτικής ανόδου και ραγδαίας πτώσης καθώς το νόμισμα έχει ωριμάσει με την εισαγωγή θεσμικών επενδυτών και θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως ένα θεμιτό μέσο προστασίας έναντι της αποδυνάμωσης του δολαρίου και των πληθωριστικών κινδύνων.

Άλλοι ανησυχούν ότι το ράλι δεν εδράζεται κάπου και τροφοδοτείται από τα δημοσιονομικά και νομισματικά πακέτα τόνωσης, ενώ το Bitcoin δεν είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί κάποτε ως μια βιώσιμη εναλλακτική στα νομίσματα.

Με τόσους επενδυτές να θέλουν να γίνουν γρήγορα πλούσιοι, επενδύοντας στο Bitcoin, το νόμισμα έχει προσελκύσει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών. Τη Δευτέρα, η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Ην. Βασιλείου προειδοποίησε πως όλες οι επενδύσεις και τα προϊόντα δανεισμού που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα ενέχουν τεράστιο ρίσκο. "Εάν οι καταναλωτές επενδύσουν σε τέτοιους τύπους προϊόντων, πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τους τα χρήματα", ανέφερε.

Εξαϋλώθηκαν 170 δισ. δολάρια

Πτωτικά κινήθηκαν και άλλα κρυπτονομίσματα, διαγράφοντας αξία περίπου 170 δισ. δολαρίων από τη συνολική αγορά.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων ήταν 959,53 δισ. δολάρια στις 12:10 ώρα Σιγκαπούρης, από 1,1 τρισ. δολάρια μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Coinmarketcap.