Την αναβολή της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου συναποφάσισαν χθες το πρωί υπουργείο Οικονομικών και Οργανισμός Διαχεόρισης Δημοσίου Χρέους – ΟΔΔΗΧ, ωστόσο η έξοδος θεωρείται πάντως ζήτημα 24ώρων.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Χθες το απόγευμα αναστράφηκε η «εικόνα» κατακρήμνισης των τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς και η επακόλουθη αναταραχή και αβεβαιότητα στις μεγάλες αγορές που οδήγησαν στην προσωρινή αναβολή. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών παραμένει ως έχει για την έκδοση του επταετούς ομολόγου όταν οι συνθήκες κριθούν και πάλι ομαλές.

Έγκυρες πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι οι σύμβουλοι και οι ανάδοχοι της έκδοσης συνιστούν την προσωρινή αναστολή της έως ότου αξιολογηθούν τα αίτια και η διάρκεια της αναταραχής.

Σημειώνεται ότι συνολικά επτά χώρες προγραμμάτιζαν να εκδώσουν ομόλογα χθες και όλες αποφάσισαν να περιμένουν μια, ή και δυο ημέρες, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει αν τα αίτια της πτώσης έχουν μόνιμα, ή όχι χαρακτηριστικά".

Πάντως, παροδικό φαινόμενο χαρακτηρίζουν Έλληνες traders όχι μόνο την χθεσινή υποχώρηση των τιμών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και γενικότερα τις καθοδικές τάσεις των μετοχών διεθνώς, προσθέτοντας πως η συντελεσθείσα κατάρρευση των τιμών αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα παρένθεση ενός αναμενόμενου μακρύ ανοδικού κύκλου, ο οποίος ειδικά για την Ελλάδα έχει σχεδόν προεξοφληθεί για το 2018

Ήπιες ήταν οι μεταβολές, όσον αφορά τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την άνοδο να γίνεται ελαφρώς ευδιάκριτη (2ετες 1,35%, 10ετες 3,77%).

Αξίζει να σημειωθεί πως η σκέψη για το σοβαρό ενδεχόμενο αναβολής της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου εκφράσθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, με την πρόταση που διατυπώθηκε να ληφθεί η όποια απόφαση χθες το πρωί αναλόγως των εξελίξεων, αρχικώς στις ασιατικές αγορές και ακολούθως, ακόμη περισσότερο, στις ευρωπαϊκές. Όταν λοιπόν φάνηκε καθαρά ότι συνεχιζόταν, και μάλιστα, με αμείωτη ένταση και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το μαζικό κύμα πωλήσεων για τέταρτη διαδοχική ημέρα στα διεθνή χρηματιστήρια που ξεκίνησε με την θεαματική πτώση 1.175 μονάδων τον Dow Jones, αφαιρώντας του βίαια όλα τα κέρδη του 2018, η απόφαση ελήφθη χωρίς δεύτερη σκέψη.

Κοινοπρακτική η έκδοση

Κοινοπρακτική θα είναι η έκδοση του 7ετούς ομολόγου σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 313/5-2-2018), το επιτόκιο των ομολόγων θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών και είναι σταθερό για όλη τη διάρκειά τους.

Η ονομαστική αξία των ομολόγων είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους θα διατεθούν στην τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών. Για την έκδοση θα δοθεί στην κοινοπραξία των αγορών (που θα καλύψουν την έκδοση) προμήθεια συνολικού ύψους έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης.

Τα ομόλογα θα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων και στη διατραπεζική αγορά.