Το Bitcoin εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους διεθνείς θεσμούς, αφού θεωρείται επικίνδυνο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης χρηματιστικής φούσκας, το επόμενο διάστημα. Μίας φούσκας που θα οδηγήσει σε οικονομική κρίση ανάλογη με αυτή των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου το 2007 και των παραγώγων, λίγα χρόνια αργότερα.

Στην Ευρώπη, η λέξη κλειδί είναι «κερδοσκοπία»: διασυνοριακές δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται ελάχιστα με την πραγματική οικονομία και τις οποίες, η ΕΚΤ επιθυμεί να περιορίσει με κάθε κόστος, μέσα στα πλαίσια ενός συστήματος ρυθμίσεων. Δεν είναι αργά, αλλά ο μηχανισμός των κρυπτονομισμάτων έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί, όπως φαίνεται και από το σταδιακό άνοιγμα των πολυεθνικών του ηλεκτρονικού εμπορίου στις πληρωμές με τα νομίσματα αυτού του τύπου.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ BITCOIN

Τα στοιχεία του 2020 επιβεβαιώνουν το ράλι του Bitcoin. Αφού ξεπέρασε τα $40.000 την πρώτη εβδομάδα του 2021, η τιμή του κρυπτονομίσματος παρουσίασε πτώση κατά 20%, πυροδοτώντας τους ήδη υπάρχοντες φόβους της αγοράς για την αστάθειά του. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψιν ότι αυτής της υποχώρησης της τιμής του Bitcoin, προηγήθηκε μία 10μηνη ανοδική πορεία της τάξης του 333,2%, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές, οφείλεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των διεθνών hedge funds για το κρυπτονόμισμα. Τους τελευταίους 5 μήνες του 2020, η ζήτηση από τους αγοραστές του Bitcoin, ξεπέρασε την προσφορά του κατά περίπου τρεις φορές.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ

Αυτές οι διακυμάνσεις της τιμής του Bitcoin, έχουν επισύρει την προσοχή της ΕΚΤ. Στις 13/1, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο κρυπτονόμισμα, υπογραμμίζοντας το θέμα της κερδοσκοπίας, της οποίας το πρώτο σύμπτωμα είναι η παρατεταμένη αστάθεια στην τιμή του.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρυθμιστικοί κανόνες. Ένας από τους στόχους, είναι η αποτροπή της εκμετάλλευσης των κρυπτονομισμάτων από το οργανωμένο έγκλημα. Στην παρέμβασή της στο διαδικτυακό συνέδριο Reuters Next, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο Bitcoin ως υψηλής κερδοσκοπίας νόμισμα που χρησιμοποιείται για δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος και του οποίου θα πρέπει να κλείσουν όλες οι διέξοδοι διαφυγής [1].

Μέχρι τώρα το Bitcoin είχε κατορθώσει να αποφύγει τις ρυθμιστικές αρχές. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, το ζητούμενο δεν είναι να τεθεί βέτο στο κρυπτονόμισμα, αλλά ένα αυστηρό θεσμοθετικό πλαίσιο, γιατί μέχρι σήμερα το Bitcoin δεν ακολουθεί ρυθμιστικούς κανόνες.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι, η επίθεση της ΕΚΤ στο Bitcoin σχετίζεται και με την πρόθεσή της να προωθήσει το ψηφιακό ευρώ, το οποίο θα είναι νόμιμο και πλήρως ρυθμισμένο. Για την Κριστίν Λαγκάρντ, οι συνθήκες είναι ώριμες και το ψηφιακό ευρώ θα κυκλοφορήσει, όχι άμεσα, αλλά το αργότερο μέσα στην επόμενη πενταετία. Φαίνεται ότι η απόφαση της ΕΚΤ να ακολουθήσει τις εξελίξεις της fintech είναι οριστική.

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ BANK OF AMERICA

Στις ΗΠΑ το Bitcoin φαίνεται να δημιουργεί ανησυχία στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν υπό μεγάλη πίεση λόγω της κερδοσκοπίας, έχοντας πάντα υπόψιν το παράδειγμα της Lehman Brothers. Στις επενδυτικές τράπεζες υπάρχει η άποψη ότι λόγω της υψηλής αστάθειας και του όγκου των απωλειών στο παρελθόν, τα κρυπτονομίσματα μπορεί να είναι ελκυστικά στους κερδοσκόπους, αλλά δεν αποτελούν μία αξιόπιστη εναλλακτική στις επενδύσεις χαμηλού ρίσκου και στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των επενδυτών.

Η Bank of America θεωρεί τα κρυπτονομίσματα ως φούσκα [2]. Το ποσοστό ανάπτυξης του Bitcoin και η δομική αστάθεια του κλάδου των κρυπτονομισμάτων, αποτελούν αντικείμενο μίας έκθεσης της Bank of America Global Research με τίτλο «The Flow Show» που δημοσιεύτηκε στις 7/1 και στην οποία, το βασικό ερώτημα παραμένει αν το Bitcoin θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη φούσκα που εμφανίστηκε μέχρι σήμερα [3].

Του Φίλιππου Αδαμίδη

Πηγή: geoeurope.org

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://www.reuters.com/article/crypto-currency-ecb/reuters-next-ecbs-lagarde-calls-for-regulating-bitcoins-funny-business-idUSL1N2JO0RM

[2] https://news.bitcoin.com/bank-of-america-predicts-mother-of-all-bubbles-bitcoin/

[3] https://www.marketwatch.com/story/bitcoins-parabolic-price-surge-near-42-000-may-be-the-mother-of-all-bubbles-11610139647