Yπερβαίνουν κάθε προσδοκία  οι προσφορές των αγορών για το ελληνικό ομόλογο. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τιμολόγηση του νέου 7ετούς ομολόγου που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο. Στο 3,5% διαμορφώθηκε η απόδοσή του. Πάνω από δύο φορές υπερκαλύφθηκε η ζήτηση. Θετικά τα σχόλια των ξένων ΜΜΕ.

Οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 6,5 δισ. ευρώ, υπερακαλύπτοντας κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος είχε προσδιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ.

Θετικά σχόλια του διεθνούς Τύπου για την έκδοση του επταετούς ομολόγου

«Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να διασφαλίσει την πλήρη επιστροφή στις αγορές, για πρώτη φορά από την υπαγωγή της χώρας στα προγράμματα διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές το 2010», γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης, σχολιάζοντας την έκδοση επταετούς ομολόγου.

«Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιστροφή της στις αγορές», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα Πέμπτη, με επιτόκιο εκκίνησης 3,75%.

«Η έκδοση του ομολόγου συνέπεσε με την επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, στην Αθήνα.

«Υπάρχει λογική και ακλόνητη ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από το ελληνικό πρόγραμμα σε καλή κατάσταση. Είμαι ιδιαίτερα ενθαρρυμένος από τις τελευταίες εξελίξεις [και] τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Επίτροπος εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η τέταρτη, και τελευταία, αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και οι διευθετήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους NY Times «η Ελλάδα ελπίζει ότι οι δανειστές θα στηρίξουν τη γαλλική πρόταση για σύνδεση των όρων αποπληρωμής του χρέους της χώρας με το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξής της, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη των υποχρεώσεων υψηλής αποπληρωμής κατά τη διάρκεια ύφεσης».

Από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι με την έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου, γίνεται «άλλο ένα βήμα προς την έξοδο του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση στοχεύει να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό αποθεματικό 20 δισ. ευρώ μέχρι να λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο, εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονται από τις αγορές και τα υπόλοιπα από τον ESM. Σχεδιάζει, επίσης, την έκδοση τριετούς και δεκαετούς τους επόμενους μήνες, καθώς προσπαθεί να εδραιώσει την ανάκαμψή της στις αγορές. Η ελληνική κυβέρνηση στρέφει πλέον την προσοχή της στις συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και επιπλέον ρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος».

Ως την πιο τολμηρή απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian την απόφαση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας να προχωρήσει σήμερα στην πώληση ενός νέου επταετούς ομολόγου. «Η κυβέρνηση ελπίζει το ομόλογο να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τις αγορές – κάτι που θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη στο αποθεματικό ταμείο ύψους 6,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη δημιουργήσει για την κάλυψη των αποπληρωμών του χρέους, όταν λήξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ. Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένει το ομόλογο, το οποίο λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2025, να αποδώσει γύρω στο 3,75%» γράφει ο Guardian.

Σύμφωνα με τους Financial Times «η έκδοση του επταετούς ομολόγου συνιστά στοιχείο ανάκαμψης για τη χώρα της ευρωζώνης. Το ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε τελευταία φορά στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο και άντλησε 3 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανακάμψει, ωστόσο οι αγορές της χώρας δεν έχουν ακόμα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους παραμένει στα χέρια χωρών της ευρωζώνης και όχι ιδιωτών επενδυτών», προσθέτει.