Η αγορά των ελληνικών εταιρικών ομολόγων έχει οδηγήσει σε κέρδη την πλειονότητα των επενδυτών μετά τη λήξη του πρώτου lockdown, καθώς αντάμειψε εκείνους που τοποθετήθηκαν στις λεγόμενες «ασφαλείς επιλογές» και κυρίως όσους τόλμησαν να αγοράσουν «στα χαμηλά» τίτλους επιχειρήσεων οι οποίες επλήγησαν έντονα από την πανδημία.

Για παράδειγμα, ο ΟΠΑΠ εξέδωσε πέρυσι επταετές ομόλογο με κουπόνι 2,1% και σήμερα διαπραγματεύεται στο 101,9 με απόδοση (yield) 1,51%.

Επίσης, το επταετές ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που εκδόθηκε το 2019 με κουπόνι 2,6%, σήμερα διαπραγματεύεται στο 100,9 με απόδοση (yield) 2,41%.

Tο πρώτο ομόλογο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (λήγει το 2025) σήμερα βρίσκεται στο 104,53 με yield 2,79%, ενώ ο πενταετής τίτλος της Coral (έκδοση 2018, λήξη 2023, κουπόνι 3%) διαπραγματεύεται στο 102,2 με yield 1,99%.

O πενταετούς διάρκειας τίτλος της Housemarket (ΙΚΕΑ) που λήγει φέτος διαπραγματεύεται πλέον στο 102,48, με yield 0,93%.

To επταετές ομόλογο της Lamda Development (έκδοση 2020) διαπραγματεύεται στο 100,3 με yield 3,3%, με παράγοντες της αγοράς να αποδίδουν τα περιορισμένα κέρδη του στο δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής που έχει η εκδότρια εταιρεία.

Με άλλα λόγια, όσοι απέκτησαν τα παραπάνω ομόλογα, όχι μόνο μέχρι τώρα λαμβάνουν κουπόνια υψηλότερα από τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων (χαμηλότερα πλέον του 0,1%), αλλά παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν κεφαλαιακά κέρδη, πουλώντας τους τίτλους τους μέσα από το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός αναλυτής: «Με τα τραπεζικά επιτόκια να έχουν πλέον υποχωρήσει σε μηδενικά επίπεδα, είναι προφανές ότι οι τίτλοι των εταιρικών ομολόγων γίνονται περισσότερο ελκυστικοί. Με δεδομένο επίσης ότι η πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς προβλέπει διατήρηση των μηδενικών-αρνητικών επιτοκίων σε διεθνές επίπεδο για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη, είναι προφανές ότι ευνοούνται περισσότερο όσοι ομολογιακοί τίτλοι λήγουν έως το 2024-2025, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και για τις περισσότερο μακροχρόνιες λήξεις».

Πολύ υψηλότερα κέρδη έχουν καταγράψει ωστόσο, όσοι επέλεξαν να αποκτήσουν μέσω του ΧΑ «στα χαμηλά» ομόλογα εταιρειών, οι δραστηριότητες των οποίων επλήγησαν έντονα από την πανδημία. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια κυρίως του πρώτου lockdown ήταν εύλογο να κλονιστούν οι τιμές των ομολογιακών τίτλων των ομίλων που είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα αρνητικά από την πανδημία covid 19. Όσοι όμως επέλεξαν να τοποθετηθούν εκείνη την περίοδο, σήμερα καταγράφουν σημαντικά κέρδη, καθώς στη συνέχεια είχαμε ευχάριστες ειδήσεις τόσο από το μέτωπο των εμβολίων, όσο και από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, τα οποία άμβλυναν ως ένα βαθμό τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Για παράδειγμα τα ομόλογα της Αεροπορίας Αιγαίου και της Attica Group είχαν βρεθεί στο επίπεδο του 80, ή και πολύ πιο κάτω από αυτό, ωστόσο σήμερα το πρώτο διαπραγματεύεται στο 97,6 (yield 4,17%) και το δεύτερο στο 92 (yield 5,90% έναντι κουπονιού 3,4%, με το ομόλογο να έχει ως εγγύηση τέσσερα πλοία του Ομίλου). Από την πανδημία επλήγη σημαντικά και η δραστηριότητα της B&F Ενδυμάτων, ο πενταετούς διάρκειας τίτλος της οποίας ενώ είχε βρεθεί σαφώς χαμηλότερα από το 90 (παρά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων τίτλων), σήμερα βρίσκεται στο 94,5 (αρχικό κουπόνι 4,95%, τρέχον yield 7,40%).

Δεν λείπουν βέβαια και οι αρνητικές εμπειρίες των επενδυτών, όπως αυτή των τριών εκδόσεων της MLS, όπου η βορειοελλαδίτικη εταιρεία έχει σταματήσει να αποπληρώνει τόκους και η διαπραγμάτευσή τους στο ΧΑ έχει ανασταλεί.

Μέσα από το θεσμό των εταιρικών ομολόγων του ΧΑ, οι εταιρείες έχουν αντλήσει ποσό άνω του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να έχουμε νέες εκδόσεις το 2021 (π.χ. η Pasal Development έχει εκδηλώσει αρχικό σχετικό ενδιαφέρον).

Το μόνο βέβαιο είναι πως μέσω των εταιρικών ομολόγων του ΧΑ, οι εταιρείες διευρύνουν την γκάμα των πιστωτών τους, περιορίζοντας έτσι την εξάρτησή τους από τις τράπεζες. Επίσης, μπορούν αυτή την περίοδο να αντλήσουν κεφάλαια με σαφώς χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση το παρελθόν, ωστόσο στο πεδίο αυτό παραμένει ο ανταγωνισμός με τις τράπεζες οι οποίες έχουν ψαλιδίσει και αυτές το κόστος χρηματοδότησης στα επιχειρηματικά δάνεια και ιδιαίτερα σε εκείνα που κατευθύνονται σε ομίλους με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα.

Ανταγωνιστικά επίσης με το ΧΑ για τους μεγάλους ομίλους λειτουργούν και οι ομολογιακές αγορές του εξωτερικού (συνήθως το ελάχιστο ποσό επένδυσης είναι τα 100.000 ευρώ), στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν προσφύγει εισηγμένες εταιρείες όπως οι συστημικές τράπεζες, η Coca-Cola HBC, η Motor Oil, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΟΤΕ, η Τιτάν, η Ελλάκτωρ και η Intralot.

Πηγή: euro2day.gr