Στην καλύτερή του κατάσταση μετά τη μεγάλη πτώση της αξίας του τις προηγούμενες εβδομάδες, βρίσκεται σήμερα το bitcoin, αλλά και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, ύστερα από τη γνωστοποίηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Νότια Κορέα δε θα απαγορεύσουν τις συναλλαγές.

Περισσότερο από 8% έχει κερδίσει σήμερα το bitcoin, φτάνοντας αυτή τη στιγμή να αξίζει 9.211 δολάρια. Η αξία αυτή είναι σίγουρα πολύ μικρότερή από την αντίστοιχη των σχεδόν 20.000 δολ. που είχε στα μέσα Δεκεμβρίου, ωστόσο αποτελεί ανάκαμψη σε σχέση με την καταβαράθρωση των προηγούμενων εβδομάδων. Εκτός, όμως, από το bitcoin, και άλλα σημαντικά ψηφιακά νομίσματα είδαν την αξία του να ενισχύεται σημαντικά την Τετάρτη. Το ethereum κέρδιζε 5,8%, το Ripple 4%, ενώ ο μεγαλύτερος νικητής της ημέρας ήταν το Litecoin με εντυπωσιακά κέρδη ύψους 38%.

Η σημερινή «άνθηση» των κρυπτονομισμάτων οφείλεται σε δύο συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις. Μία από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η άλλη από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Και οι δύο έχουν να κάνουν με τη μη απαγόρευση των συναλλαγών σε bitcoin.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ξεκαθάρισε εχθές πως η απαγόρευση ή η ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων δεν εμπίπτει στα καθήκοντα της, αν και ξεκαθάρισε πως αγορά bitcoin θέλει προσοχή.

Όσον αφορά τη Νότια Κορέα, τη μεγαλύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων στον κόσμο με εκατομμύρια μικροεπενδυτές, η κυβέρνηση της χώρας ενημέρωσε πως ναι μεν θα εστιάσει στο να υπάρξουν πιο διαφανείς διαδικασίες στις συγκεκριμένες συναλλαγές, αλλά δε θα θέσει το bitcoin και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα εκτός νόμου. Η απόφαση αυτή ήρθε ύστερα από την κινητοποίηση 200.000 κατοίκων, που υπέγραψαν αίτηση καταγγέλοντας πρόταση του υπουργού δικαιοσύνης που έκανε λόγο για κλείσιμο των ανταλλακτηρίων.