Συντηρείται και σήμερα, με τη συνέντευξη Λαγκάρντ, το θετικό κλίμα που δημιούργησαν στις αγορές ομολόγων οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων να υποχωρήσει -οριακά- κάτω από το 1%. Σε ανάλογο ρυθμό κινήθηκαν και οι άλλες περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα στην Politico ότι ενώ η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψή της είναι σταθερή και βιώσιμη προτού η Κεντρική Τράπεζα μπορέσει να ξεκινήσει την συζήτηση για την απόσυρση των εκτάκτων μέτρων υποστήριξης.

Η ΕΚΤ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει έναν αυξημένο ρυθμό αγορών ομολόγων για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.

Στο ευνοϊκό αυτό περιβάλλον ξεκίνησε σήμερα η έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου από την ΕΕ με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά η ΕΕ θα δανειστεί 800 δισ. ευρώ έως το 2026, ενώ με τη σημερινή έκδοση θ΄ αντλήσει περίπου 10 δισ. ευρώ με την οποία θα καλυφθούν ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος για τη απασχόληση SURE.

Έτσι, σήμερα στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 0,74%-0,73%, του 5ετούς ομόλογου να υποχώρησε στο -0,08% και του 15ετούς στο 0,88%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 29 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,74% από 0,76% έναντι -0,25% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 0,99% από το 1,03% που έκλεισε την Παρασκευή.