Η κυβέρνηση της Κούβας δήλωσε την Πέμπτη ότι θα αναγνωρίσει - και θα ρυθμίσει - τα κρυπτονομίσματα για πληρωμές στο νησί.

Ψήφισμα που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα θέσει κανόνες για τέτοια νομίσματα και θα καθορίσει τον τρόπο αδειοδότησης παρόχων σχετικών υπηρεσιών στην Κούβα.

Η δημοτικότητα τέτοιων νομισμάτων έχει αυξηθεί σε μια ομάδα που είναι εξοικειωμένη με την τεχνολογία στην Κούβα καθώς έχει γίνει δυσκολότερη η χρήση δολαρίων, εν μέρει λόγω των αυστηρότερων κανόνων εμπάργκο που επιβλήθηκαν υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι θα αναγνωρίσει τη χρήση του Bitcoin σε μια προσπάθεια να  ενθαρρύνει τα εμβάσματα από πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.

Τα νομίσματα είναι συνήθως ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα και χρησιμοποιούν ευρέως διανεμημένους κωδικούς υπολογιστών blockchain για να παρακολουθούν τις μεταφορές.

Επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υπεραστικές συναλλαγές που υποτίθεται ότι είναι ανώνυμες, είναι συχνά δημοφιλείς σε άτομα που προσπαθούν να αποφύγουν τους κυβερνητικούς κανονισμούς-πιθανότατα συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών των ΗΠΑ στην αποστολή χρημάτων σε μέρη όπως η Κούβα.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να εγκρίνει τη χρήση κρυπτονομισμάτων «για λόγους κοινωνικοοικονομικού ενδιαφέροντος», αλλά με το κράτος να διασφαλίζει ότι οι λειτουργίες τους ελέγχονται. Σημειώνει επίσης ρητά ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιλαμβάνουν παράνομες δραστηριότητες.

Πηγή:naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg