Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκαν και σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού σε Γερμανία και Γαλλία επηρέασε αρνητικά την αγορά, προκαλώντας πιέσεις στις τιμές τους.

Παρά ταύτα οι αγορές κινούνται ήρεμα, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, γεγονός που βοηθά τις εθνικές κυβερνήσεις να αντλήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες δαπάνες που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Αυτή την εβδομάδα υπολογίζεται ότι Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία, θα αντλήσουν από την αγορά συνολικώς 29,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, το κυρίαρχο ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές και στις πλευρές του Ατλαντικού, είναι το πότε θα αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζουν οι Κεντρικές Τράπεζες. Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει αναφορικά με το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων της πανδημίας (ΡΕΡΡ) -στο οποίο συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα- θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της την πρόοδο που καταγράφεται στις χρηματοδοτικές συνθήκες.

Στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας FED, Jerome Powell, άφησε να διαφανεί την Παρασκευή, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην σταδιακή απόσυρση των μέτρων αυτών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Στην εγχώρια αγορά, περιορισμένη η συναλλακτική δραστηριότητα με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να διατηρείται στο -0,10%, ενώ του 15ετούς αυξήθηκε οριακά στο 0,76%, από το 0,75%, στα επίπεδα του 0,69% διαπραγματεύτηκε και το 10ετές ομόλογο.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 7 εκατ. ευρώ, τα οποία, στο σύνολο τους, αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,72% από 0,70%, έναντι -0,43 του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,15% από 1,11% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ, καθώς η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1787 δολάρια, από το επίπεδο των 1,1791 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα, συνέβαλαν στην ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος. Τον Ιούλιο η ανεργία υποχώρησε οριακά στο 5,4% και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 914.000 θέσεις εργασίας.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1801 δολάρια.