Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Κομισιόν στην Έκθεση στρατηγικών προβλέψεων  του 2021 στα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία τα οποία επηρεάζουν καίρια το πιστωτικό σύστημα της Ευρώπης.

Τα κρυπτονομίσματα επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον της γηραιάς ηπείρου και όχι μόνον. Η ψηφιακή εποχή θα επηρεάσει τα μέσα πληρωμών και τις κεφαλαιαγορές αναφέρεται στην έκθεση, με έναν αυξημένο ρόλο στα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία και την ανάπτυξη των ψηφιακών νομισμάτων.

 Η ψηφιακή χρηματοδότηση μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών αναφέρεται στην έκθεση. Απαιτείται ένας ισχυρός, ανταγωνιστικός, κατάλληλα ρυθμιζόμενος και εποπτευόμενος τομέας ψηφιακής χρηματοδότησης  στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η καθιέρωση του κινεζικού ψηφιακού ρένμιμπι προχωρά γρήγορα και άλλες χώρες εργάζονται επίσης για τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα.  Η υιοθέτηση του Bitcoin ως επίσημου νομίσματος από το Ελ Σαλβαδόρ, αν και ξεκίνησε με δυσκολίες αναστάτωσε την αγορά.

Τα ψηφιακά νομίσματα της ΕΚΤ θα επηρεάζουν επίσης το τρέχον μοντέλο των κεντρικών τραπεζών, τη νομισματική πολιτική και τους καταναλωτές αλλά και τα συστήματα προστασίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μαζί με την Επιτροπή, ασχολείται ενεργά με την έννοια του ψηφιακού ευρώ, το οποίο μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ΕΕ, στους πολίτες και τις επιχειρήσεις  Ωστόσο, για να φανούν τα οφέλη ενός δημόσιου ψηφιακού ευρώ, είναι βασικό να αντιμετωπιστούν πιθανές προκλήσεις για τις πολιτικές της ΕΕ,  που σχετίζονται με τη χρηματοπιστωτική της πολιτική

Τα κρυπτονομίσματα αλλάζουν  τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εξοικονομούν και δανείζονται χρήματα και μια πληθώρα νέων επιχειρήσεων εμφανίζονται  να παρέχουν υπηρεσίες που μοιάζουν με τραπεζικές προσφορές. Αλλά αυτός ο ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας κρυπτο-χρηματοδότησης ανησυχεί αξιωματούχους σε Ευρώπη και Αμερική.

Τα Crypto αποτελούν ένα σκιώδες τραπεζικό σύστημα που παρέχει πολλές υπηρεσίες, αλλά χωρίς την προστασία των καταναλωτών ή την οικονομική σταθερότητα που υποστηρίζει το παραδοσιακό σύστημα αναφέρουν αξιωματούχοι που μελετούν τα δεδομένα.

Οι πελάτες με κρυπτονομίσματα μπορούν να κερδίσουν πολύ υψηλότερα επιτόκια από ό, τι στις παραδοσιακές τράπεζες και μπορούν να δανειστούν χρήματα, χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση ως εγγύηση, συχνά χωρίς πιστωτικούς ελέγχους. Οι υψηλές ανταμοιβές έρχονται με πιθανούς κινδύνους καθώς οι καταθέσεις δεν είναι ασφαλισμένες και τα δίκτυα μπορεί να είναι ευάλωτα σε παραβιάσεις και απάτες.

Η αγορά επεκτείνεται γρήγορα - προς όλες τις κατευθύνσεις. Υπάρχουν επιχειρήσεις  που προωθούν παρόμοια μοντέλα με εκείνα των παραδοσιακών τραπεζών

Οι παραδοσιακές τράπεζες εμφανίζονται διχασμένες και οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να προλάβουν τα δεδομένα . Το παραδοσιακό σύστημα επιχειρεί να περιορίσει την επέκταση των κρυπτονομισμάτων.

Πηγή:naftemporiki.gr