Το περιοδικό Forbes, που εδώ και δεκαετίες θεωρείται το κορυφαίο σε ζητήματα ανάλυσης περιουσίας, δημοσιοποίησε την ετήσια λίστα του με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτούς φιγουράρουν και τα ονόματα τεσσάρων Ελλήνων, που διαχειρίζονται τεράστιες περιουσίες.

Οι Έλληνες στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους είναι οι:

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΗΣ

Θέση: 729
Περιουσία: 3,2 δισ. δολάρια
Ηλικία: 71
Επαγγελματικός τομέας: Τραπεζική, ναυτιλιακά

Όπως αναφέρει το Forbes, ο Σπύρος Λάτσης ανέλαβε τον επιχειρηματικό κολοσσό της οικογένειας από το 2003 όπου απεβίωσε ο Ιωάννης Λάτσης. Οι τομείς στους οποίους επενδύει η οικογένεια εκτός από τη ναυτιλία, είναι η τραπεζική, ο κτηματομεσιτικός τομέας και το πετρέλαιο. Στο οικογενειακό χαρτοφυλάκιο βρίσκονται επίσης η Lamda Development και η EFG international.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Θέση: 859
Περιουσία: 2,8 δισ. δολάρια
Ηλικία: 64
Επαγγελματικός τομέας: Συλλέκτης έργων τέχνης

Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι ο μεγαλύτερος γιος του μεγιστάνα των ναυτιλιακών, Σταύρου Νιάρχου, και κληρονόμος της τεράστιας συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του. Η συγκεκριμένη συλλογή είχε αγοραστεί για 3 εκατ. δολάρια το 1957 από τον ηθοποιό Έντουαρντ Ρόμπινσον, και περιέχει μερικά από τα πλέον γνωστά και αναγνωρίσιμα έργα του κόσμου. Μεταξύ αυτών φημολογείται ότι βρίσκεται η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Βαν Γκογκ, ενώ περιλαμβάνεται επίσης το γνωστό έργο του Πάμπλο Πικάσο «Yo, Picasso». Αφότου κληρονόμησε τη συλλογή αυτή, ο Φίλιππος Νιάρχος πρόσθεσε κι άλλα έργων διάσημων δημιουργών, όπως του Άντι Γουόρχολ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ

Θέση: 965
Περιουσία: 2,5 δισ. δολάρια
Ηλικία: 56
Επαγγελματικός τομέας: Εξορύξεις, πρώτες ύλες

Γνωστός και ως «Τέλης», είναι ο επικεφαλής και κάτοχος του 3% της εταιρείας Glencore, η οποία θεωρείται ένας κολοσσός στον τομέα της εξόρυξης χαλκού. Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης μπήκε στο χώρο μέσω της εταιρείας Cargill η οποία εξαγοράστηκε το 1993 από την Marc Rich & Co. Αργότερα το νέο εταιρικό σχήμα πέρασε στην κατοχή της Glencore. Ο ίδιος μπήκε στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων όταν η Glencore εισήλθε στο Χρηματιστήριο το 2011.

ΒΑΡΔΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ

Θέση: 1.999
Περιουσία: 1,1 δισ. δολάρια
Ηλικία: 85
Επαγγελματικός τομέας: Πετρέλαιο, φυσικό αέριο
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ίδρυσε μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του την Motor Oil Hellas. Η εταιρεία μπήκε για πρώτη φορά στο Χρηματιστήριο το 2001, ενώ πριν εισέλθει στη χρηματιστηριακή αγορά είχε ως μεγαλύτερο επενδυτή την Saudi Aramco από τη Σαουδική Αραβία. Ο μεγαλύτερος γιος του, Γιάννης, είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας και ο ανηψιός του, Νίκος, είναι μεγαλομέτοχος της επιχείρησης και έχει θέση στο ΔΣ. Εκτός από την Motor Oil η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στη ναυτιλία, τα χρηματοοικονομικά και τον αθλητισμό.

Πηγή: fortunegreece.com