Με απόδοση οριακά πάνω από το 4% διαπραγματευόταν στη δευτερογενή αγορά το νέο 10ετές ομόλογο. Στήριξη στο δολάριο προσέφεραν οι διευκρινιστικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για το tweet του Ντόναλντ Τραμπ και τα βελτιωμένα αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε σήμερα στα 6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, λήξεως 30/01/2028, διαμορφώθηκε στο 4,02% από 4,06% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,52% να διαμορφωθεί στο 3,51% από 3,64% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,190%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,218%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,270%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,328% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Ανοδικά το δολάριο

Στην αγορά συναλλάγματος επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2349 δολ. από το επίπεδο των 1,2380 δολ. που έκλεισε αργά χθες βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Στήριξη στο δολάριο παρείχαν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος αποσαφήνισε το χθεσινό απόφθεγμα του προέδρου Τραμπ περί επιθετικής υποτίμησης των νομισμάτων της Ρωσίας και της Κίνας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, με τη δήλωση αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήθελε απλώς να προειδοποιήσει τις δύο χώρες και δεν επεδίωκε να εκφράσει την προτίμησή του για ένα πιο "αδύνατο" δολάριο.
Επίσης, θετικά επέδρασαν στην ισοτιμία του δολαρίου τα βελτιωμένα αποτελέσματα που δημοσιοποίησαν οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες και, κυρίως, οι τράπεζες για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,2357 δολάρια.