Η Ρωσία δεν θα αποσυνδεθεί από το σύστημα διεθνών διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT εξαιτίας των κυρώσεων, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της SWIFT Γκότφριντ Λέιμπραντ, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ρωσικής εθνικής ένωσης SWIFT (ROS SWIFT) και στο επιχειρηματικό φόρουμ του οργανισμού που πραγματοποιείται στην Μόσχα.

Στις δηλώσεις του Λέιμπραντ αναφέρεται η ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενη δικές της πηγές, ενώ τις αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο Λέιμπραντ στην ομιλία του υπογράμμισε επίσης ότι η SWIFT συνιστά έναν ουδέτερο οργανισμό, γράφει η ρωσική εφημερίδα, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε άλλες λεπτομέρειες της ομιλίας του.

Το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT συζητείται από το 2014, όταν είχαν επιβληθεί οι πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία. Τότε το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του, ζητούσε να αποσυνδεθεί η Ρωσία από το σύστημα διεθνών διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT. Ωστόσο ο οργανισμός θεώρησε ότι μια παρόμοια απόφαση συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων της εταιρείας που θα μπορούσε να βλάψει την εταιρεία.

Η SWIFT που έχει την έδρα της στο Βέλγιο, είναι ένα διεθνές διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών, στο οποίο συμμετέχουν 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 200 και πλέον χώρες του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ