Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα η εγχώρια αγορά ομολόγων αναμένοντας την ετυμηγορία της Fitch. O οίκος αξιολόγησης είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει σήμερα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, προχωρώντας ίσως στην πρώτη αναβάθμιση της.

Στις 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά το συνέδριο για τον χρηματοοικονομικό κλάδο  FIN FORUM 2022 (www.finforum.gr), με τίτλο «Transformation, M&A’s and new business opportunities». Βασικοί άξονες του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί φέτος για δεύτερη χρονιά είναι ο μετασχηματισμός, οι αλλαγές και οι εξελίξεις του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού κλάδου, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις καθώς και οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να «τρέχει» με ρυθμό 7% - τον υψηλότερο των τελευταίων 40ετών - οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, βρίσκονται προ των πυλών.

Το κύμα ρευστοποιήσεων που είχε ξεκινήσει από τις αρχές τις εβδομάδας σε ολόκληρη την ευρωζώνη, συμπαρέσυρε σήμερα και τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε έως το 1,54%, (καταγράφοντας αύξηση έως και κατά 0,2% σε σχέση με χθες) επίπεδο στο οποίο είχε να ξαναβρεθεί από τον Μάιο του 2020.

 Συμπληρώθηκαν σήμερα πρωτοχρονιά του 2022, 20 χρόνια από την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ σε 12 χώρες της ΕΕ με συνολικό πληθυσμό 308 εκατομμυρίων κατοίκων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νομισματική μετάβαση που έγινε ποτέ σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο εγχείρημα συμμετείχαν ο τραπεζικός τομέας, οι εταιρείες χρηματαποστολών, οι εμπορικές επιχειρήσεις, ο κλάδος παραγωγής και εκμετάλλευσης μηχανημάτων που δέχονται μετρητά και το ευρύ κοινό.

"Βουτιά" καταγράφει η αγορά κρυπτονομισμάτων εν μέσω ανησυχιών για το νέο πανδημικό κύμα που συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας έντονα προβλήματα στις αεροπορικές εταιρείες που αναγκάζονται να ακυρώσουν πτήσεις αφού πολλοί εργαζόμενοι νοσούν με κορονοϊό και μπαίνουν σε καραντίνα.

Mε «σύμμαχο» την απόφαση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να «πορεύονται» σε ήρεμα νερά λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του έτους. Το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά μετά την ειδική μνεία της Ελλάδος στην απόφαση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα πανδημίας ΡΕΡΡ, ανατροφοδοτείται πλέον από τους οίκους αξιολόγησης. Άλλωστε σε αυτούς επαφίεται και η οριστική διευθέτηση της ζητήματος των ελληνικών ομολόγων με την αναβάθμιση τους στην επενδυτική βαθμίδα.

Όταν τον περασμένο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε την πρώτη ψηφιακή έκδοση ομολόγου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, σε δημόσια πλατφόρμα blockchain, η κίνηση αυτή περιγράφηκε ως πιθανώς αντίστοιχης σημασίας για την αγορά με την αποστολή του πρώτου e-mail.

Οι μετοχές κατέγραφαν πτώση και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 3% σήμερα το πρωί καθώς η αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον της COVID-19 προκάλεσε αυστηρότερους περιορισμούς στην Ευρώπη, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης στις ΗΠΑ εξασθένησαν ύστερα από το πιθανά μοιραίο πλήγμα που υπέστη το νομοσχέδιο για εγχώριες επενδύσεις ύψους 1,75 τρισεκ. δολαρίων.

Ροή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ