«Η ελληνική οικονομία πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία, ώστε να αποκτήσει αρκετή δυναμική», τόνισε ο Ηλίας Λεκκός, Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Δηλώσεις Σωκ. Λαζαρίδη (ΕΧΑΕ), Β. Κλέτσα (ΧΑ), Sabina Dziurman (EBRD), Αθανασίου (Enterprise Greece).

Ολοκληρώθηκε σήμερα το 1ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (1st ATHEX Mid-Cap Conference) στην Αθήνα.

Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη μεγαλύτερη προβολή των εισηγμένων εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην επενδυτική κοινότητα, την αύξηση της κάλυψής τους από χρηματιστηριακούς αναλυτές και την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας των μετοχών τους.

Το συνέδριο έδωσε τη δυνατότητα σε εισηγμένες εταιρείες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να παρουσιάσουν σε Έλληνες και Ξένους Διαχειριστές και Αναλυτές τις επιχειρηματικές τους εξελίξεις και προοπτικές. Οι δεκαέξι (16) εισηγμένες εταιρείες που συμμετείχαν ήταν οι εξής:

1. ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

2. AUTOHELLAS

3. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

4. CENERGY HOLDINGS

5. ΕΛΛΑΚΤΩΡ

6. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ

7. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

8. ΙΚΤΙΝΟΣ

9. INTRALOT

10. ΚΑΡΑΤΖΗΣ

11. ΚΡΙ ΚΡΙ

12. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

13. ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

14. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

15. FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

16. QUEST HOLDINGS

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 350 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες στις οποίες συμμετείχαν 25 επενδυτικά funds και 70 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Λαζαρίδης/ΕΧΑΕ: Το σημερινό συνέδριο θα ενισχύσει την επικοινωνία της επενδυτικής κοινότητας με τις εισηγμένες εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά το χαιρετισμό του δήλωσε: «Μέσα από τη διοργάνωση του 1ου ATHEX Mid Cap Conference αναγνωρίζουμε την ανάγκη προβολής των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που τους δίνει η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, ειδικά σε μία περίοδο όπου οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικεντρώνονται στη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την πρόσβαση των μικρομεσαίων εταιρειών στις κεφαλαιαγορές.

Με τη διοργάνωση των Roadshows στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη έχουμε επιτύχει την προώθηση των εταιρειών που συμμετέχουν και ευελπιστούμε να γίνει το ίδιο και με τις μεσαίου μεγέθους εταιρείες.

Πιστεύουμε ότι το σημερινό συνέδριο θα κινητοποιήσει περαιτέρω την επενδυτική κοινότητα και θα ενισχύσει την επικοινωνία με τις εισηγμένες εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ταυτόχρονα, το ευρύτερο οικοσύστημα της κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ενόψει των προκλήσεων που έχει δημιουργήσει η MIFID II».

Sabina Dziurman: Η EBRD έχει επενδύσει άνω του 1,6 δισ. στην Ελλάδα

Η Sabina Dziurman, Διευθύντρια της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, απεύθυνε χαιρετισμό και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η EBRD στα δυόμισι χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα έχει επενδύσει άνω του 1,6 δισ. ευρώ σε περισσότερες από 30 επενδυτικές προτάσεις, ενώ όλες οι επενδύσεις της στην Ελλάδα οι οποίες αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, πραγματοποιήθηκαν με την παράλληλη συμμετοχή διεθνών και Ελλήνων θεσμικών επενδυτών.

Η EBRD στηρίζει έμπρακτα την αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τη συμμετοχή της ήδη σε 3 ομολογιακές εκδόσεις που διαπραγματεύονται στο ΧΑ, ενώ το Διοικητικό της Συμβούλιο ενέκρινε κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή και σε άλλες ομολογιακές εκδόσεις μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η EBRD παραμένει κοντά στις επιχειρήσεις

Η διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης πραγματοποιείται στην κατάλληλη χρονική στιγμή, όπου εδραιώνεται μία αίσθηση εμπιστοσύνης και βελτίωσης των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας και σε αυτή τη χρονική συγκυρία πρέπει και οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης να ενισχύσουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα και το εξαγωγικό τους προφίλ. Η EBRD παραμένει κοντά στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα συνεργάζεται και με διεθνείς επενδυτές για τη συμμετοχή τους στις εταιρείες αυτές».

Λεκκός / Πειραιώς): Η ελληνική οικονομία πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία, ώστε να αποκτήσει αρκετή δυναμική

Ο Ηλίας Λεκκός, Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε στη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας το 2018 να επεκτείνει και να ενισχύσει τη θετική δυναμική του 2017. Στα θετικά στοιχεία του 2018 - σύμφωνα με τον κ. Λεκκό - περιλαμβάνονται το γεγονός ότι η ανάπτυξη φαίνεται να βασίζεται στην ανάκαμψη όχι μόνο του τουρισμού αλλά και μιας σειράς άλλων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, όπως η βιομηχανία, οι υπηρεσίες αλλά και το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο. Ταυτόχρονα, το 2018 δεν ενέχει μεγάλες λήξεις ομολόγων που στο παρελθόν δημιουργούσαν συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας, αλλά ούτε και ψήφιση νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Το μοναδικό ίσως ζητούμενο είναι ο τρόπος μετάβασης από το σημερινό καθεστώς «μνημονιακής επιτήρησης» στη μετάμνημόνιο εποχή και ο τρόπος κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής δημοκρατίας.

Συνεπώς, η ελληνική οικονομία πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία έτσι ώστε να αποκτήσει αρκετή δυναμική που θα της επιτρέψει όχι μόνο να καταγράψει θετικούς ρυθμούς το 2018, αλλά να μπορέσει να διατηρήσει τη θετική της πορεία και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αθανασίου/ Enterprise Greece: Βασικός μας σκοπός η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

Ο Ηλίας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), δήλωσε: «Ως Εθνικός Οργανισμός εξωστρέφειας ένας από τους βασικούς μας σκοπούς είναι η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Στηρίζουμε έμπρακτα τη σημερινή επενδυτική ημερίδα του ΧΑ αλλά κι άλλες, καθώς πιστεύουμε ότι οι πρωτογενείς και δευτερογενείς χρηματαγορές αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος και για τις δύο είναι σημαντικό για την επιτυχία της νέας ελληνικής οικονομίας, που είναι εξωστρεφής και βασίζεται σε εισροές ξένων επενδύσεων στη χώρα καθώς και στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών σε τρίτες χώρες. Συγχαρητήρια στα στελέχη του ΧΑ για άλλη μία άψογη διοργάνωση».

Κλέτσας/ ΧΑ: Αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Ο Βασίλης Κλέτσας, Senior Project Manager της Διεύθυνσης Εισηγμένων Τίτλων του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών στην ομιλία του τόνισε: «Από την περασμένη χρονιά διαφαίνεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ και ευελπιστούμε ότι μετά το ATHEX Mid-Cap Conference η τάση αυτή θα ενισχυθεί. Αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση των επενδυτικών επιλογών στο ΧΑ, σε υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα και κατ' επέκταση σε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για εισαγωγή νέων εταιρειών στο ΧΑ».

Tο Συνέδριο υποστηρίχθηκε από εννέα (9) ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες: Alpha Finance Α.Ε.Π.Ε.Υ., ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ., Εθνική Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ., Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ., Euroxx Α.Ε.Π.Ε.Υ., Ιnvestment Bank of Greece, Merit A.E.Π.Ε.Υ., Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ., Πειραιώς Α.Ε.Π.Ε.Υ., Χρυσοχοΐδης Α.Ε.Π.Ε.Υ. καθώς και από το διεθνή επενδυτικό οίκο Wood & Company.

Ο οργανισμός Enterprise Greece - Invest & Trade ήταν ο χορηγός της διοργάνωσης.