Οι επενδυτές πουλούσαν σήμερα μετοχές και έσπευδαν να αγοράσουν γιεν και κρατικά ομόλογα από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία εν μέσω φόβων ότι τα εμπόδια στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας θα υπονομεύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το γιεν ενισχύθηκε κατά 1% έναντι του δολαρίου, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό οκτώ ημερών και οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν πτώση 0,5% από το υψηλό εβδομάδας, καθώς τα αδύναμα στοιχεία για τη Ευρωζώνη ήρθαν να προστεθούν στο αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε ύστερα από τα σχόλια του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις κρίσιμες εμπορικές συνομιλίες.

Η προσοχή των επενδυτών είναι επίσης στραμμένη στην Τουρκία και την Ιταλία, με την πρώτη να φαίνεται πως οδεύει προς μια κανονική κρίση, καθώς το νόμισμά της υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας επανήλθε σε ανοδική τροχιά προς τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα εν μέσω φόβων ότι η νέα κυβέρνηση θα αυξήσει τις κρατικές δαπάνες. Οι ιταλικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα κατά 1,8% και μέχρι στιγμής έχουν τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τους από τα μέσα του 2016.

Η τάση για αποστροφή ρίσκου πυροδοτήθηκε αρχικά από τις δηλώσεις του Τραμπ ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα.

Τα σχόλια μετρίασαν την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί νωρίτερα ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να αποφύγουν ένα καταστροφικό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε ήδη δηλώσει ότι ‘παγώνει’ ο εμπορικός πόλεμος.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στα σχέδιά του να επιβάλει πρόστιμο στην κινεζική εταιρία ZTE και έθεσε εν αμφιβόλω τη σχεδιαζόμενη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν χθες τη Wall Street σε πτωτικό κλείσιμο και επηρέασαν την Ασία, όπου ο δείκτης MSCI, εξαιρουμένων των μετοχών της Ιαπωνίας, υποχώρησε κατά 0,3%. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,2% σε χαμηλό μιάμισης εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,8%.

«Ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι παραμένει ο κίνδυνος ενός εμπορικού κινδύνου», δήλωσε ο Φρανσουά Σαβαρί, επικεφαλής επενδύσεων στην ελβετική εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Prime Partners. «Η αύξηση του εμπορίου ήταν ένας βασικός λόγος για την συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη και εάν το τινάξεις αυτό στον αέρα περιορίζεις τις ευκαιρίες για την παγκόσμια οικονομία».

Οι ανησυχίες αυτές έγιναν εντονότερες από τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI) που ανακοινώθηκαν σήμερα και που έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν πτωτικά τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων υποχώρησαν σε χαμηλό οκτώ ημερών.

Οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνταν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάμισι ετών εν μέσω ανησυχιών για την παραγωγή στη Βενεζουέλα και το Ιράν. Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν πτώση κατά 0,5% υποχωρώντας από το επίπεδο των 80 δολαρίων το βαρέλι.

Το δολάριο υποχώρησε νωρίτερα σχεδόν 1% έναντι του γιεν. Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων σημείωσε άνοδο 0,3%, με το ευρώ να υποχωρεί σε νέο χαμηλό εξαμήνου έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε επίσης και έναντι ενός άλλου ‘ασφαλούς καταφυγίου’, του ελβετικού φράγκου, καταγράφοντας χαμηλό διμήνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ