Η ενίσχυση των τραπεζικών μετοχών και τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη γαλλική οικονομία συνέβαλαν στην ανάκαμψη σήμερα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στο τέλος μίας ταραχώδους εβδομάδας που κυριάρχησαν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 και ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωζώνη .STOXXE αναμένεται να καταγράψουν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο STOXX σημείωνε άνοδο 0,3% στις 10.30 (ώρα Ελλάδας), ενώ ο γερμανικός DAX σημείωνε κέρδη 0,2%. Ο τραπεζικός δείκτης είχε τη μερίδα του λέοντος στα κέρδη, καθώς οι 35 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ πέρασαν την πρώτη φάση της ετήσιας άσκησης αντοχής της κεντρικής τράπεζας (Fed). Οι θυγατρικές της Deutsche Bank, της Credit Suisse και της UBS στις ΗΠΑ κάλυψαν εύκολα όλες τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Ωστόσο, παραμένουν οι ενδείξεις της ανησυχίας για τον εμπορικό πόλεμο. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών διεύρυναν τις απώλειές τους, υποχωρώντας 0,4%, καταγράφοντας τη χειρότερη κλαδική επίδοση. Χθες, υποχώρησαν μετά την προειδοποίηση της Daimler ότι τα κέρδη της θα πληγούν από τους κινεζικούς δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ. Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας καταγράφει τη χειρότερη εβδομάδα του από το μεγάλο ξεπούλημα στις αρχές του Ιανουαρίου 2016.

Η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία ήταν ισχυρότερη του αναμενόμενου τον Ιούνιο, με τον τομέα των υπηρεσιών να πηγαίνει καλύτερα και να αντισταθμίζει την εξασθένιση του μεταποιητικού κλάδου. Οι επενδυτές είχαν, επίσης, στραμμένη την προσοχή τους στα στοιχεία για τον Δείκτη PMI ( Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης) της Γερμανίας και της Ευρωζώνης, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ