Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr εγκαινιάζει σήμερα μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά ''ακτινογραφίες'' της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως ''αιρετικές'', για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, από σήμερα, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

Διαβάζουμε παντού (σχεδόν) για τον τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα του ελληνικού χρηματιστηρίου και ότι χωρίς τις τράπεζες άνοδος δεν πρόκειται να έρθει σε αυτό... Αδιανόητα μυαλά, άρρωστα στη κυριολεξία...

• Οταν αυτό που καταλαβαίνουν είναι αφ'ενός ότι 4 μετοχές καθορίζουν τις τύχες των υπολοίπων (και κυρίως αυτών των 100 περίπου εταιρειών που έχουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης στο Χ.Α). Και αφ ετέρου παραγνωρίζουν το γεγονός, ότι αυτές οι (4) μετοχικές αξίες έχουν χάσει το 99,9% της αξίας τους αρκετές φορές.

Την ίδια στιγμή, που αρκετές δεκάδες μετοχών έχουν αποφέρει ονειρικές αποδόσεις στη πιο μαύρη οικονομική περίοδο της χώρας. Δηλαδή αυτό που περίμεναν ήταν η τραπεζοκεντική ανάπτυξη στο ταμπλό, για να πάρουν θάρρος!! Και κάθονται όχι μόνον να τους διαβάζουν, αλλά και να έχουν την ίδια αντίληψη οι περισσότεροι ασχολούμενοι με το ελληνικό χρηματιστήριο!!

Κάθονται και τρώγονται, για το αν η συμφωνία ήταν καλή ή όχι. Και δώστου κατεβατά, δώστου αναλύσεις, σενάρια και αμπελοφιλοσοφίες... Μα καλά, πόσο ανόητος πρέπει να είναι κανείς για μην αντιλαμβάνεται ότι για τις καλές, πολύ καλές και εξαιρετικές εταιρείες και ομίλους ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ακόμη καλύτερα ή και εντυπωσιακότερα αποτελέσματα;

ΑΓΟΡΑ Χ.Α

Αυτό που μετράει περισσότερο, είναι το μέλλον. Θεωρητικά οι τιμές αντανακλούν κάθε στιγμή την πληροφορία που είναι διαθέσιμη. Οι προσδοκίες που ενσωματώνονται στις μετοχές έρχονται στο παρόν με ένα συντελεστή προεξόφλησης. Ο συντελεστής έχει δύο βασικά στοιχεία: Το ρίσκο της χώρας και το επιπλέον ρίσκο που έχει η Αγορά. Το ρίσκο της χώρας προσδιορίζεται από την εικόνα που έχει το δεκαετές ομόλογο. Οι δύο αυτοί συντελεστές δημιουργούν το λεγόμενο «ασφάλιστρο κινδύνου». H αγορά πάντα θα παίζει το δικό της χαρτί, που είναι καλά φυλαγμένο και θα αφήνει τους υπόλοιπους να εκτίθενται...

Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ που ακούει στο όνομα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ στη τρέχουσα περίοδο συνοψίζεται στις εύστοχες παρατηρήσεις του Μάνου Χατζηδάκη στο εβδομαδιαίο σχόλιο του για την αγορά. Γράφει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο έγκυρος αναλυτής της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ...

Με απώλειες έκλεισε 5,58% το α' εξάμηνο της χρονιάς αντανακλώντας την αλλαγή στάσης των ξένων επενδυτών που σημειώθηκε από τις αρχές Μαΐου. Η τελευταία εβδομάδα του μήνα ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελληνική αγορά καθώς η επιφυλακτικότητα έχει δώσει την θέση της στην αρνητική φημολογία επί δικαίων και αδίκων. Παρά την ικανοποιητική εικόνα των τριμήνων, των επιτυχών αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών, της συμφωνίας του Eurogroup και τα συμπαθητικά μακροοικονομικά δεδομένα (ΑΕΠ, πλεόνασμα κλπ) η αγορά δείχνει απονευρωμένη από θετικά αντανακλαστικά εστιάζοντας σε πιθανές πηγές κινδύνων που συνδέονται με την αξιοπιστία των στοιχείων των ισολογισμών των εισηγμένων εταιριών.

• Το καθεστώς αμφισβήτησης έχει δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον διαπραγμάτευσης, μια αυτονόμηση μονότονα κουραστική σε κατεύθυνση και τζίρο που ακουμπά και τις ομολογιακές εκδόσεις.
• Αν και κλισέ, ισχύει απόλυτα η ρήση ότι «η εμπιστοσύνη οικοδομείται σε βάθος χρόνο και χάνεται μέσα σε μια στιγμή».
• Για να υπάρξει κάποια στοιχειώδης ηρεμία στην αγορά θα χρειαστεί επομένως χρόνος και δράσεις που θα ενισχύσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης.
• Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια πολυεπίπεδη αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ξεκινώντας από τις εισηγμένες.

Όσες εταιρίες έχουν ισχυρό διεθνές αποτύπωμα στον κύκλο εργασιών θα πρέπει να επιδιώξουν την μέγιστη δυνατή διαφάνεια επαναφέροντας ίσως για κάποιο διάστημα και τις αναλυτικές τριμηνιαίες ανακοινώσεις, η αρνητική φημολογία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ευθέως με γρήγορα αντανακλαστικά επιδιώκοντας την ανάδειξη του γεγονότος εάν αυτό υπάρχει και ενδεχομένως να συνεπάγεται κυρώσεις εφόσον αποτελεί κακόβουλη. Πιθανόν η μείωση της χρηματιστηριακής δραστηριότητας που παραδοσιακά παρατηρείται κατά τους επόμενους δύο μήνες να βοηθήσει στην αποφόρτιση του κλίματος ωστόσο οι δράσεις που θα εμπεδώσουν την αλλαγή του ως προς το θετικότερο θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μέσα σε ένα τρίμηνο απώλεσαν (σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2017) έσοδα από τόκους ύψους 225 εκατ. ευρώ και αν γίνει η αναγωγή στην χρήση είναι σαν να χάθηκε μια συστημική τράπεζα: 900 εκατ. ευρώ. Για τους έχοντες μεγαλύτερη μνήμη (και αρχείο δεδομένων) αυτή δεν είναι παρά η φυσική εξέλιξη μιας ιστορίας που ρέει ασταμάτητα από το τέλος του 2014. Αν βάλει κανείς το σημείο αφετηρίας εκεί, τότε έχουν χαθεί τέσσερις συστημικές τράπεζες σε παραγωγή εσόδων από τόκους σε τρία χρόνια!

KAΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΣΑΚΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος δήλωσε: "Η συμφωνία βάζει το θέμα του χρέους σε πιο ασφαλή πορεία, τουλάχιστον μέχρι το 2032 - 2033. Οι συντάξεις δεν είναι σίγουρο αν θα περικοπούν από 1.1.2019, λέγοντας ότι αν και έχουν νομοθετηθεί «η συζήτηση για το εάν θα εφαρμοστούν και πως τα μέτρα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Θα γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018".

• Προφανώς αναλόγως των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου και τις προοπτικές της οικονομίας.
• Μη! Μη κάνετε καμιά στραβή βρε παιδιά στο Κυριάκο, τα άλλα τα καλά παιδιά και το ΣΚΑΙ... Λυπηθείτε τους!

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

Συνεχίζεται η διανομή τους... Σειρά παίρνουν τώρα οι εξής εταιρίες:

• 2 ΙΟΥΛΙΟΥ Ελληνικά Πετρέλαια (€0,25), Τέρνα Ενεργειακή (€0,22), Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας (€0,01) Κλουκίνας (€0,0258)
• 3 ΙΟΥΛΙΟΥ Βογιατζόγλου (€0,15)
• 4 ΙΟΥΛΙΟΥ Space (0,07) και
• 5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΛΘ (€0,16 + €0,29 μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου).

ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ

Η σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2017 για την εταιρεία είχε και το ανάλογο αντίκρισμα στο ταμπλό του Χ.Α, με την μετοχή της να ενισχύεται σημαντικά, αλλά και να παραμένει στο περιθώριο της προσοχής αφού η Εναλλακτική Αγορά στην οποία διαπραγματεύεται δεν προσελκύει παρά μόνον ελάχιστο μερίδιο επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η αποτίμηση της, εφ'όσον συνεχισθεί η ανοδική πορεία των μεγεθών της, μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο. Αποτιμάται σε 4,38 εκατ. ευρώ, με κέρδη 2017 στις 326 χιλ. ευρώ (από ζημίες 916 χιλ. ευρώ), EBITDA 878 χιλ. (από αρνητικά 286 χιλ. ευρώ) και κύκλο εργασιών 6 εκατ. ευρώ περίπου (Από 5,2 εκατ.)

ΕΛΙΝΟΙΛ

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου στη χρήση 2017 ανήλθε σε € 1.368,2 εκατ. έναντι € 1.296,2 εκατ. το 2016, καταγράφοντας αύξηση 5,5%. Τα EBITDA ανήλθαν σε € 13,4 εκατ. έναντι € 13,3 εκατ. το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 1%, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη σε € 4,2 εκατ. από € 4,9 εκατ.

• ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ@1,5000 ευρώ
• ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 35,74 εκατ. ευρώ
• P/BV: 0,67
• P/E: 8,5.
• ΧAMHΛΟ – ΥΨΗΛΟ 2018: 1,3700 με 1,9500 ευρώ, μέσος όρος 1,6600 ευρώ και +7,14%

Η ΕΚΘΕΣΗ – ALPHA FINANCE

Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής από το ΧΑ είναι οι μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo και Μυτιληναίου.

• Για τον ΟΤΕ, η Alpha Finance διατηρεί την τιμή-στόχο των 14,3500 ευρώ με σύσταση Απόδοση ανώτερη αυτής της αγοράς.
• Για τον Mυτιληναίο, διατηρεί την τιμή-στόχο των 14,1000 ευρώ και την σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ για τη μετοχή της εισηγμένης και
• Για την Jumbo, επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 21,0000 ευρώ και την σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ

ΚΑΛΧΑΣ - ο Νεότερος