Η νέα πτώση των κινεζικών μετοχών και τα απογοητευτικά στοιχεία των ερευνών για τη μεταποιητική παραγωγή ώθησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τις παγκόσμιες μετοχές σήμερα, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές και το μεξικανικό πέσο ταρακουνήθηκαν από τις πολιτικές εξελίξεις. Σήμερα είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα του δεύτερου εξαμήνου, αλλά αυτό το γεγονός δεν έφερε κάποια ανακούφιση στους πληγωμένους επενδυτές.

Στο χρηματιστήριο της Σανγκάης συνεχίσθηκε στη διάρκεια της νύχτας η bear market (πτώση της αγοράς πάνω από 20% σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό), με τις απώλειες να φθάνουν έως το 3%, καθώς οι εταιρείες περιμένουν δασμούς περίπου 34 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αυτή την εβδομάδα και οι νέες επιχειρηματικές έρευνες έδειξαν κάποια ανησυχητικά στοιχεία επιδείνωσης.

Η Ευρώπη ξεκίνησε πτωτικά, επίσης, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί 1% και το ευρώ κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στα 1,1630 δολάρια, με τη σταθερότητα της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού να παραμένει στο επίκεντρο. Οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ενισχύθηκαν από την απειλή της ΕΕ να πλήξει τις ΗΠΑ με ανταποδοτικούς δασμούς, ύψους σχεδόν 300 δισ. δολαρίων, αλλά και από στοιχεία που έδειξαν ότι τον Ιούνιο σημειώθηκε η χαμηλότερη ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τους τελευταίους 18 μήνες. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει και τις συνέπειες από την απειλή για τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό της 'Αγγελα Μέρκελ. Όλες αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν σε μεγαλύτερη ζήτηση ομολόγων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Ο δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης υποχώρησε 2,9%, επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα σε όλη την περιοχή. Ο δείκτης MSCI για την Ασία και τον Ειρηνικό (εκτός της Ιαπωνίας) μειώθηκε 0,6% μετά την πτώση κατά 2% την περασμένη εβδομάδα. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε 2,2% σε χαμηλό 11 εβδομάδων, με την έρευνα για τη μεταποίηση να δείχνει ότι το κλίμα έχει γίνει κάπως πιο σκοτεινό, λόγω των απειλών για εμπορικό πόλεμο. Η ένταση αυξάνεται εν όψει της καταληκτικής προθεσμίας της 6ης Ιουλίου, όταν η Ουάσιγκτον αναμένεται να επιβάλει δασμούς 34 δισ. δολαρίων σε κινεζικές εξαγωγές. Δύο έρευνες για τον κινεζικό μεταποιητικό τομέα έδειξαν τις τελευταίες ημέρες μία χαλάρωση της δραστηριότητας, εν μέρει λόγω χαλάρωσης των εξαγωγών.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ επλήγη από νωρίς από τα δημοσιεύματα ότι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απέρριψε τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή. Στη συνέχεια, το ευρώ ανέκαμψε μερικά εν μέσω ειδήσεων ότι ο Ζεεχόφερ προσφέρθηκε να παραιτηθεί από υπουργός και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), για να υποχωρήσει και πάλι μετά τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη. Η κίνηση του Ζεεχόφερ καθιστά ακόμα πιο αβέβαιο το μέλλον της κυβέρνησης της Μέρκελ. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της (CDU) βασίζεται στo CSU για να παραμείνει στην εξουσία μέσω του συνασπισμού που σχηματίσθηκε πριν από τρεις μήνες για να σταματήσει το πολιτικό κενό που υπήρχε.

Το ευρώ υποχωρούσε 0,5% στα 1,1640 δολάρια, ενώ κάποια στιγμή είχε υποχωρήσει έως τα 1,1628 δολάρια. Το αμερικανικό δολάριο σημείωνε κέρδη 0,18% με τον δείκτη της ισοτιμίας του έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων να διαμορφώνεται στις 94,808 μονάδες. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρούσε 97 σεντς στα 78,26 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού σημείωνε απώλειες 72 σεντς στα 73,42 δολάρια.