Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά ''ακτινογραφίες'' της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως ''αιρετικές'', για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ:

Με λογιστική αξία 2,1000 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται στο ταμπλό στα... 1,3700 ευρώ. Ο όμιλος στη περίπτωση του ΥΓΕΙΑ έδειξε ότι - αν μη τι άλλο - ξέρει να πουλάει ( το ΥΓΕΙΑ παραχωρείται στο διπλάσιο της book value). Αν λοιπόν θελήσει κάποιο fund να αποκτήσει ποσοστό στην ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ή αν εμφανισθεί κάποιος ενδιαφερόμενος για το πλειοψηφικό πακέτο, τότε θα πρέπει να ανέβει αρκετά πιο πάνω από τα νυν επίπεδα των 1,3500 με 1,4000 ευρώ για να έχει πιθανότητες επιτυχίας.

ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ:

Οι πωλήσεις του ομίλου το 2017 ανήλθαν σε 27,36 εκατ. ευρώ έναντι πωλήσεων 23,33 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 17,27% η οποία οφείλεται :- στην αύξηση των πωλήσεων ετοίμων ενδυμάτων της μητρικής κατά 239,6% και – στην αύξηση των πωλήσεων από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 77,57% η οποία οφείλεται στην απόκτηση στη χρήση 2016 των 100% θυγατρικών εταιρειών,

ΕΛΒΕ(Ι):

Τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 1,64 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,06 εκατ. ευρώ το 2016 , ενώ τα κέρδη μετά από φόρους σε 611 χιλ. ευρώ έναντι 625 χιλ. το 2016. Τα Μακροπρόθεσμα δάνεια τραπεζών μόλις 0,77 εκατ. και τα βραχυπρόθεσμα ακόμη λιγότερα σε 0,39 εκατ. Τα Χρηματικά διαθέσιμα και ισοδύναμα στα 1,88 εκατ. Δηλαδή κατ'ουσίαν δεν έχει δανεισμό. Στα 17,1 εκατ. ευρώ τα Ίδια κεφάλαια. Τιμή μτχ στο ταμπλό 2,8000 ευρώ - Κ/ΦΣΗ: 9,26 εκατ. ευρώ - P/BV: 0,54 - P/E: 15,4 και ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΙΟΧΛΕΥΣΗΣ φυσικά ανύπαρκτος. Η εταιρεία είναι πάντα κερδοφόρος και πάντα διανέμει μέρισμα από της εισαγωγής της στο Χ.Α(!!). Μάλιστα στα τελευταία έτη είναι και γαλαντόμος.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:

Με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 25 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στην οποία ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες. Η επίδοση αυτή συνιστά το χειρότερο ξεκίνημα για το μήνα Ιούλιο στην πρόσφατη ιστορία του ελληνικού Χρηματιστηρίου (1999 – 2018) σε επίπεδο συναλλαγών ακόμα και σε σχέση με το 2012 όταν και είχε καταγραφεί η χαμηλότερη αξία συναλλαγών τα τελευταία 20 χρόνια (9,4 εκατ. ευρώ 14/8/2012). Τα τεχνικά δεδομένα της μεγάλης εικόνας δεν είναι τόσο αρνητικά, όσο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, δείχνουν συγκράτηση της πτώσης και πιθανότατα η συσσώρευση να εμφανίζεται ως το πιο επικρατέστερο σενάριο για την τρέχουσα εβδομάδα.

Η ΕΚΘΕΣΗ – ΑΧΙΑ για την ΑΡΑΙΓ:

Η Axia σε έκθεσή της με ημερομηνία 5 Ιουλίου, ξεκινά την κάλυψη της μετοχής με τιμή στόχο τα 10,0000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι πριν μερικές εβδομάδες οι αναλυτές της Eurobank Equities είχαν ενισχύσει την δική τους τιμή στόχο κατά 0,50 ευρώ στα 10,5000 ευρώ. Οι ίδιοι προβλέπουν ότι τα έσοδα της εταιρείας θα ανέλθουν το 2018 στα 1,2 δισ. και τα κέρδη στα 53,8 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμούν ότι η εταιρεία θα διατηρήσει την υψηλή μερισματική της πολιτική παρά την ανανέωση του αεροπορικού της στόλου η οποία θα απαιτήσει δαπάνη κεφαλαίων.

Coca Cola HBC:

Ο Όμιλος θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου την Πέμπτης, 9 Αυγούστου πριν από την έναρξη.

• Loulis Mills: Η εταιρεία θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου € 0,06 στις 9 Ιουλίου.

• Παπουτσάνης: Η εταιρεία θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου € 0,01 ανά μετοχή στις 10 Σεπτεμβρίου.

• Κανάκης: Κι αυτή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου 0,2800 ευρώ στις 11 Ιουλίου.

ΑΠ.ΜΑΝΘΟΣ:

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει πέριξ των 750 μονάδων, έχοντας πάντοτε τη γνωστή κατηφορική διάθεση προς τη σημαντική στήριξη των 735 μονάδων. Εδώ στατιστικώς, σύμφωνα με τα "pattern recognition" η διαγραμματική παραμονή ενός Δείκτη στα χαμηλά της κίνησης, οδηγείται συνήθως σε καθοδική εκτόνωση.

• Επίσης για να καλλιεργηθεί ένα σοβαρό υπόβαθρο ανοδικής κίνησης με ισχυρή έκταση, θα πρέπει πρώτα να αποτυπωθεί στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών ένα "exhausted" καθοδικό candlestick έντονων ρευστοποιήσεων.

• Μέχρι τότε ο Γενικός Δείκτης θα διαθέτει εξασθενημένες ανοδικές δυνάμεις έως τη ζώνη των 767 με 775 μονάδων, εκτός και αν προκύψει κάποιο κινητήριο μακροοικονομικό νέο, που μέχρι τώρα δε φαίνεται στον ορίζοντα.

VIOHALCO:

Συμπλήρωσε πέντε αρνητικές παρουσίες στο ταμπλό και οκτώ στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις υποχωρώντας στα 3,0600 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ανέρχεται σε 793,12 εκατ. ευρώ με χαμηλό – υψηλό 2018 στα 2,9100 και 4,0000 ευρώ και με τον μέσο όρο τιμής της στα 3,4700 ευρώ. Στην 15η θέση της κατάταξης των αποτιμήσεων στο Χ.Α.

FLEXOPACK:

Τα EBITDA ενισχύθηκαν σημαντικά πέρυσι σε 14,39 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων κερδών 11,37 εκατ. ευρώ το 2016,+26,5% (+3,015 εκατ. ευρώ). Το 2017 εμφάνισε κύκλο εργασιών 81,52 εκατ. ευρώ από 70,25 εκατ. ευρώ το 2016, αυξημένα κατά 16% σε ποσοστό ή 11,27 εκατ. ευρώ σε αξία. Η θεαματική αύξηση των πωλήσεων και των μεικτών κερδών συνοδεύτηκε από συγκρατημένη αύξηση των λειτουργικών δαπανών διάθεσης, διοίκησης και έρευνας και ανάπτυξης κατά 7,4%. Τα κέρδη ήταν 7,38 εκατ. ευρώ, έναντι 5,19 εκατ. ευρώ τo 2016 (+2,195 εκατ. ευρώ και περίπου +40%). Αποτίμηση: 71,45 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια στα 62 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ενδεχόμενη περαιτέρω διόρθωση της από τα τρέχοντα επίπεδα των 6,1000 ευρώ θα την επαναφέρει στην προσοχή των επενδυτών (έστω αυτών των ολίγων) που την παρακολουθούν διακριτικά.

ΣΧΟΛΙΟ:

Το γιατί μια μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τα κεφάλαια της έχει να κάνει με πολλούς λόγους. Η διαπραγμάτευση κάτω από το ύψος των ίδιων κεφαλαίων αναγνωρίζει έναν ειδικό κίνδυνο σε μια εταιρία. Το γιατί μια μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τα κεφάλαια της έχει να κάνει με πολλούς λόγους. Μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων – ειδικά αν η εταιρία έχει στο ενεργητικό της άυλα στοιχεία ή αναβαλλόμενη φορολογία- ή ζημιές στην τελική γραμμή.

Η προσαρμογή των ζημιογόνων χρήσεων στα ίδια κεφάλαια γίνεται σχεδόν αυτόματα, καθώς οι επενδυτές δεν περιμένουν να ολοκληρωθεί η χρήση για να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους. Ο κανόνας επίσης λέει πως αν μια εταιρία έχει υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων δικαιολογεί μεγαλύτερες αποτιμήσεις ειδικά αν η χρήση συνοδεύεται από μερίσματα.
Στην Ελληνική αγορά υπάρχει και η παράμετρος εμπορευσιμότητα: Μια μετοχή με καλά νούμερα κερδοφορίας, ενδεχομένως να αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την επιχειρηματική της επίδοση επειδή δεν προσφέρει καλό συγχρονισμό εισόδου εξόδου για ένα επενδυτικό κεφάλαιο. Επίσης μια μετοχή που είναι για πολύ καιρό στα αζήτητα, δεν παρουσιάζει δηλαδή κάποια αξιόλογη κινητικότητα θα χρειαστεί μερικές καλές χρήσεις προκειμένου να πείσει το επενδυτικό κοινό για τις προοπτικές της και να περιορίσει την έκπτωση στα κεφάλαια της.